Belastingdienst licht handhaving arbeidsrelaties toe: richtlijnen voor opdrachtgevers en zzp’ers

Belangrijke lessen voor succesvol reorganiseren
De Belastingdienst heeft een document gepubliceerd om zzp'ers en opdrachtgevers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie. Het legt uit wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst, met de holistische toets uit het Deliveroo-arrest als leidraad.

In het kader van het opnieuw starten van de handhaving van arbeidsrelaties, heeft de Belastingdienst het document ′Toelichting beoordeling arbeidsrelaties′ opgenomen, zoals beschreven in een artikel van AWVN.

Daarin wordt het beslis- en afwegingskader voor de zogenaamde privaatrechtelijke dienstbetrekking op een rijtje gezet en toegelicht, om opdrachtgevers en zzp-ers te helpen om hun arbeidsverhouding op de juiste manier te duiden.

Arbeidsovereenkomst

.

Het vertrekpunt hierbij is de arbeidsovereenkomst uit art. 610 lid 1 van boek 7 Burgerlijk Wetboek. Is dit het geval, dan moet de werkgever loonheffingen afdragen. De Belastingdienst moet voor de loonheffingen eerst vaststellen of er op grond van deze wet sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen de twee partijen die de arbeidsverhouding aangaan.

De Belastingdienst onderzoekt of er sprake is van afspraken die arbeid, gezag en loon betreffen, en gaat na of de werkende verplicht is de arbeid te verrichten en of de werkgever de arbeid moet belonen. Is er daarnaast sprake van een gezagsverhouding, dan is de overeenkomst aan te merken als een arbeidsovereenkomst.

Gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest

In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat om vast te stellen of alle afspraken deze elementen betreffen, de holistische toets moet worden toegepast, dat wil zeggen dat alle feiten en omstandigheden van het geval worden meegewogen.

Er kunnen volgens de Hoge Raad negen gezichtspunten van belang zijn, zoals bijvoorbeeld de aard en duur van de werkzaamheden, de verplichting om persoonlijk het werk uit te voeren en de onderhandelingsvrijheid van partijen ten aanzien van bijvoorbeeld het tarief.

Om te kunnen bepalen van welke overeenkomst bij u sprake is kunt u bovendien de webmodule ′Beoordeling arbeidsrelatie′ invullen, waarin de gezichtspunten zijn verwerkt. De webmodule kan een indicatie afgeven van de aard van de overeenkomst.