Belastingdienst onderhandelt met bonden over regeling
De Belastingdienst zit weer aan tafel met de vakbonden voor overleg over de populaire vrijwillige vertrekregeling voor medewerkers. Die regeling is zo gewild dat die een risico kan worden voor de continuïteit van het werk van de fiscus.
Er kunnen gaten gaan vallen op belangrijke afdelingen en de kosten kunnen fors oplopen, aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer. Volgens hem is het op dit moment nog niet verontrustend.
Wiebes reageerde op de grote zorgen bij veel partijen in de Kamer over de vertrekregeling. De vrees is dat te veel personeel met cruciale kennis opstapt.
Als de belangstelling voor vertrek in het begin al zo groot is en die tendens zich doorzet, wordt het spannend, aldus de staatssecretaris. Hij wil voorkomen dat er een gebrek aan mankracht ontstaat bij afdelingen waar hij dat zeker niet wil, zoals toezicht en invordering. Ook zou een grotere uitstroom ‘echt in de papieren kunnen lopen.’
De Belastingdienst is bezig met een omvangrijke reorganisatie waar ongeveer een miljard euro voor is uitgetrokken. Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 5000 man vertrekken. Maar inmiddels hebben zich al zo’n 4000 personeelsleden aangemeld voor de vertrekregeling.
Het pakt anders uit dan eerder ingeschat, aldus Wiebes. Voor ouderen en hoger opgeleiden blijkt het aantrekkelijker dan verwacht om te vertrekken.
VVD-Kamerlid Aukje de Vries benadrukte dat het belangrijk is dat de fiscus ‘op een goede manier moet kunnen blijven draaien. Het werk moet gewoon door kunnen gaan.’
Farshad Bashir (SP) wil de vertrekregeling zo snel mogelijk van tafel, maar ook het ontslag van de 5000 man: ‘We hebben meer mensen nodig, niet minder.’
(ANP)