Betere bescherming werknemers bij doorstart na faillissement
Zowel FNV als CNV roepen het Kabinet op om de bescherming van werknemers bij doorstart na faillissement te verbeteren.
‘Als er bij een doorstart mensen ontslagen worden, dan moet daarbij het afspiegelingsbeginsel tellen. Die verplichting is nodig om ervaren oudere werknemers dezelfde kans te bieden op een baan als andere werknemers,’ aldus Arend van Wijngaarden, vice-voorzitter van CNV Vakcentrale.
Asscher: belangen werknemers meewegen
Hij zegt dat in een reactie op de boodschap van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om spelregels te maken bij het selecteren van werknemers bij een doorstart na faillissement. In een uitzending van Nieuwsuur van woensdag 17 augustus zei Asscher dat een curator bij een doorstart de belangen van werknemers mee moet wegen.
Ook de FNV vindt het hoog tijd om de bescherming van werknemers bij doorstart na faillissement te verbeteren. Werknemers met een langer dienstverband, vaak de wat oudere en ervaren werknemers, worden meestal weggesaneerd als het op een faillissement met doorstart aankomt.
Dat gebeurde onlangs bij Perry Sport en McGregor. Het gebeurt volgens de FNV overigens ook met andere werknemers die minder ‘gewenst zijn’ zoals zieke of zwangere werknemers of kritische vakbond.
Regels in ons omringende landen
In Nederland ontbreken beschermende regels bij doorstart die in het buitenland wel gelden. In de ons omringende landen gelden bij doorstart na faillissement vergelijkbare regels als bij de overgang van een onderneming, een regeling die mogelijk wordt gemaakt door de desbetreffende Europese Richtlijn.
Volgens FNV vicevoorzitter Catelene Passchier betekent dit dat het uitgangspunt is dat zowel de werknemers als hun arbeidsvoorwaarden in principe meegaan naar de nieuwe werkgever. ‘De werkgever is dus niet vrij om maar zelf naar willekeur te kiezen wie hij wel of niet wil meenemen. Zo worden werknemers goed beschermd en wordt misbruik voorkomen. ‘
Herziening in Tweede Kamer
Op dit moment staat herziening van de faillissementswetgeving in de Tweede Kamer op de agenda. De bonden pleiten ervoor om daarbij dan ook een eind te maken aan de uitzonderingspositie van Nederland op dit terrein.