Bonden slijpen de messen na arbeidsmarktplan D66

Het nieuwste plan ‘iedereen een vast contract’ van D66 heeft de discussie over flex en vast op scherp gezet.

Als een van de eerste politieke partijen presenteerde D66 haar programma voor de aankomende verkiezingen. In het verkiezingsprogramma pleit de partij ervoor dat „een vaste baan voor iedere werknemer die dit wil bereikbaar moet zijn”.
FNV stelt dat D66 hiermee in feite pleit ‘vóór onzeker werk voor iedereen’. Als de preventieve toets verdwijnt kan iedere werknemer op elk moment worden ontslagen en is de Nederlandse ontslagbescherming ‘gesloopt’ volgens FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk: ‘D66 pleit voor één contract waarbij in feite elke werknemer vogelvrij wordt verklaard.’
Zeker lager opgeleide dupe verdwijnen preventieve toets
Als de preventieve toets bij ontslag zou verdwijnen, wordt de bewijslast tegen onredelijk ontslag feitelijk omgedraaid aldus FNV. Een werknemer moet dan achteraf naar de rechter gaan om zijn of haar gelijk te halen.
‘Dit is vooral voor lager opgeleiden een enorme barrière die de scheidslijn tussen lager- en hoger opgeleiden alleen maar vergroot. Bovendien zal er een claimcultuur achteraf ontstaan met enorme juridische kosten. Een veramerikanisering van de Nederlandse arbeidsmarkt is het gevolg,’ schrijft FNV op haar website.

Bestendige relatie met werknemers
‘De innovatieve kracht van onze economie zit bij bedrijven en werkgevers die een duurzame, wederzijdse en bestendige relatie aangaan met hun werknemers,’ redeneert CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie op de D66-plannen.
Samenleving en economie zijn volgens Limmen daarom gebaat bij een toename van vaste arbeidscontracten. ‘Vaste banen scheppen rust en zekerheid op de arbeidsmarkt. Factoren die bepalend zijn voor het vertrouwen in de economie. Een volgend kabinet moet hier belangrijke keuzes in gaan maken. De toekomst van de arbeidsmarkt moet een van de belangrijkste verkiezingsthema’s zijn.’
De richting die D66 daarbij voorstaat ziet CNV als een ‘uitholling van het ontslagrecht’. ‘Een heilloze weg die riekt naar opportunisme,’ aldus de voorzitter in Trouw.

Relatief hoge werkloosheid
Dat de arbeidsmarkt hoog op de verkiezingsagenda zal komen, komt zowel door de aanhoudende groei van flexibele banen als de relatief hoge werkloosheid. Deze maand voorzag het Centraal Planbureau nog dat het aantal werklozen van momenteel circa 555.000 mensen komend jaar weer (licht) gaat stijgen.