Brexit: Britse werkgevers zien schaars EU-talent vertrekken
Hoewel er weinig onmiddellijk zal veranderen, gebruiken Britse brancheorganisaties en onder meer advocatenkantoren de Brexit om organisaties dringend te adviseren zich voor te bereiden op de volledige afscheiding van de EU.
Groeiplannen geschaad
Veel werkgevers zijn bezorgd dat hun plannen voor groei en het vermogen om personeel te behouden door de Brexit worden geschaad. Zo zei van de bedrijven in de maakindustrie 81% onlangs sowieso (grote) moeite te hebben met het werven van geschoolde werknemers.
Dat blijkt uit een peiling door Crowe consultants en de Confederation of British Metalforming. Experts zeggen dat het tekort aan vakmensen al een grote bedreiging voor de groei is geworden.
Buiten EU werven
Na de Brexit kan dit deels worden opgevangen doordat Britse werkgevers straks ook buiten de EU personeel kunnen werven. De Britse regering zou onder meer het plan hebben om vanaf 2021 een immigratiesysteem Australische stijl in te voeren voor EU- en niet-EU-onderdanen, schrijft Personnel Today.
Lang niet alle Britse werkgevers hebben er vertrouwen in dat dit voldoende is. Maar anderen zoals Rupert Morrison, econoom en CEO bij people analytics-bedrijf Orgvue, zegt tegen Personnel Today dat Britse werkgevers moeten stoppen met klagen en eindelijk eens toekomstscenario's moeten gaan maken om zich op de definitieve Brexit voor te bereiden.
Plannen om VK te verlaten
Uit onderzoek van CV-bemiddelaar TopCV onder werknemers blijkt echter dat 15% van de ondervraagden plannen heeft het VK te verlaten na de Brexit. Dit zeggen met name werknemers uit de sectoren marketing, media en design (25%); wetenschap en onderwijs (21%); en bouw en constructie (18%).
Amanda Augustine, loopbaanexpert bij TopCV, zei: “Ons onderzoek toont ongelooflijk ernstige gevolgen voor de creatieve industrie van Groot-Brittannië. Britse werkgevers zullen snel creatieve manieren moeten vinden om hun werknemers te stimuleren om in het VK te blijven.”
Gillian McKearney, immigratie-jurist: “Tijdens deze overgangsperiode is het van belang dat werkgevers, met name zij die een groot aantal EU-onderdanen in dienst hebben, een proces inrichten om de arbeidsrechten van hun EU-werknemers te beheren.”
Schikkingsregeling EU-onderdanen
Bijna een miljoen EU-onderdanen die in het VK werken, moeten zich nog aanmelden voor de EU-schikkingsregeling. McKearney: “Werkgevers moeten hun EU-werknemers aanmoedigen en helpen zich aan te melden en zorgen dat ze de medewerkers die dat niet willen in kaart hebben.”