Bruto uurloon Nederland in de Europese top

Het gemiddelde uurloon is in 2015 met 14,40 euro onveranderd hoog gebleven, waarbij Onderwijs, onderzoek en ICT bovengemiddeld stegen.

Op de loonschaal van Europa staat ons land tussen de landen met de hoogste bruto salarissen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex. De hoogste gemiddelde uurlonen hebben het onderwijs en de onderzoeksector (16,50 euro), de productie- (16,00 euro) en de ICT-sector (15,30 euro). Medewerkers in het onderwijs (58 procent) en de gezondheidszorg (55 procent) ontvingen de meeste bonussen. 
 
Loon ICT-ers in het VK het hoogst
De verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen zijn in Nederland laag (5 procent in 2014 en 2015). Net als in Nederland zijn de Duitse lonen in onderwijs en onderzoek het hoogst, in het VK verdienen werknemers in de ICT het meest. 
 
‘We zien elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. Dit jaar zie je dat sterk terug in de ICT-sector. Er is een groeiende vraag naar ICT-professionals en daar wordt ook goed voor betaald,’ zegt Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. 
De laagste gemiddelde uurlonen werden verdiend in de catering, toerisme en hospitality (10,80 euro), gevolgd door landbouw (13,00 euro) en transport en logistiek (13,10 euro). 
 
Ervaren werknemers 53% meer dan starters 
Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring een werknemer heeft, des te meer hij verdient. In alle sectoren van de Nederlandse economie liggen de gemiddelde uurlonen voor medewerkers met 11 jaar ervaring of meer 53% hoger dan bij medewerkers met 0-2 jaar ervaring.  
De lonen voor starters zijn al drie jaar stabiel op 11,50 euro per uur, gelijk aan het startersuurloon in 2006. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, licht toe: ‘Dat het uurloon gelijk is gebleven, kun je als een meevaller beschouwen. Maar als je de jaarlijkse inflatie er op los laat, gaan starters er natuurlijk niet op vooruit.’ 
 
Monsterboard ziet op de arbeidsmarkt wel een forse stijging in de vraag naar starters. Gian Zandonà: ‘Dus er zijn kansen genoeg om stappen te maken in je carrière én je salaris.’