CEO Day 2018: zo krijg je een stevige basis in je team

Wat doe je met sterspelers die zich niet aan de regels houden? Hoe zorg je voor een stevige basis in je team? Guus Hiddink geeft de antwoorden tijdens de CEO Day 2018.

Voor het eerst een CEO-event van Alex van Groningen! Primeur woensdag 25 april in het schitterende kasteel Wolvenbos. Daar, in Kapellen, onder de rook van Antwerpen, bespraken chief executive officers in België hoe zij van hun organisaties echte levende organismen kunnen maken. Door kennis te vergaren vanuit medewerkers, ecosystemen en wereldwijde kennisgemeenschappen.

Bekijk hier de foto's

Inspirerend en enthousiast, modereerde Kevin Mottard CEO Day 2018, mede georganiseerd door Accenture. Wat zijn de bouwstenen van een levende organisatie en wat moet er om? Hoe kan u als CEO een leercultuur stimuleren en welke leiderschapsstijl vergt dat van u en uw management team?

Guus Hiddink trapte af. De trainer die met zijn kwaliteiten en uitstraling miljoenen Zuid-Koreanen in vuur en vlam zette tijdens WK-wedstrijden, sprak over Accelerate Learning. Belangrijkste uitgangspunt is dat je alleen aan ‘de grote baas’ rapporteert. Dat is voor hem een voorwaarde om ergens te tekenen. Hiddink kwam in situaties waarin iedereen zich met zijn beleid bemoeide. Wie dat toestaat krijgt het voor zijn kiezen. Want dan loopt de boel gierend uit de hand.

Iedereen gelijk

“Je verliest je autoriteit als alleen al de suggestie wordt gewekt dat niet JIJ de beslissingen neemt”, aldus Hiddink. “Ik heb altijd gestaan voor mijn keuzes. Dat is geen recht dat ik heb verworven, ik heb het altijd al zo gedaan. Bij Real Madrid wonnen we de World Cup en ik sprak wekelijks met de president. Hij vroeg me hoe zijn zoon het bij Real deed. Die jongen was toen 21 jaar. Of ik aan hem wilde denken als ik mijn opstelling bepaalde. Ik voelde de druk, maar wist dat ik deze niet moest laten glippen. Dat ik dan mijn autoriteit zou verliezen. En dus zei ik tegen de president dat hij hem naar een andere club moest laten gaan. Zodat hij daar kon spelen, zodat hij vrij zou zijn.“

“Buiten het veld is iedereen gelijk, maar intern maak ik wel duidelijk dat ik een ruggengraat van sterke spelers moet hebben”, vervolgt Hiddink. “Drie voetballers die het succes kunnen maken, die het team dragen.”

Leiderschapsstijl speelt ook een sleutelrol bij de omgang met sterspelers. Hoe ver laat je die miljoenen verdienende jongens gaan? “Romario kwam altijd twee dagen later bij de selectie opdraven dan de anderen”, vertelt Guus Hiddink. ”De anderen morden daarover. Ik wilde hem natuurlijk niet kwijt en liet hem terugkomen als de rest vrij was. Niet dat ik dan streng was hoor. We gingen samen in het bos wandelen, we spraken. De andere spelers accepteerden dat en uiteindelijk was het goed voor iedereen.”

Gunfactor

CEO Day België? Dan kan natuurlijk niet voorbij worden gegaan aan de trots van Vlaanderen en Wallonië. Wat gaat het nationale elftal van onze zuiderburen deze zomer op het WK in Rusland doen? Hiddink kent een golf van potentiele Belgische sterspelers. “Vraag is: hoe organiseer je ze? Willen al die sterren ook het vuile werk doen? En hoe is de gunfactor?”

Hij heeft twee tips: toen Japan de laatste zestien op het WK wilde bereiken, werd de wereldberoemde coach geconsulteerd. “Ik zei: breng ze samen als een clubteam. Laat ze anderhalf jaar samen spelen. Laat ze een team worden. Maak veel kilometers en ga overal voetballen.”

Hoe maak je mensen beter, hoe bereid je ze voor? “Binnen een succesvol team zoek je niet de vernedering op. Maar op individueel niveau doe je dat wel. Sterspelers reageren als je ze prikkelt. Romario had dat bijvoorbeeld nodig. Om op het juiste pad te blijven. Soms is dat dus goed, maar als je te vaak prikkelt verlies je integriteit.”

Terwijl buiten kasteel Wolvenbos de vogels fluiten in alle pracht van het Belgische platteland, vraagt binnen een Canadese CEO Hiddink naar zijn specifieke aanpak en leiderschap. Hoe bereikt hij performance, wil de vrouw weten. Hiddinks antwoord is kort en helder: “Het gaat om eerlijkheid en communicatie.”

Egocentrisch gedrag

De aanpak van Romario blijkt de CEO’s te inspireren. Sterspelers die egocentrisch gedrag vertonen, dat wordt in de zaal wel herkend. Zet ze af en toe op hun plek, laat het team dat zien. Maar ga niet all the way. Dat wandelen is een goede zet. Leer elkaar op die manier kennen. Want hem of haar afmatten als straf, is niet wat je wilt…

Maar als iemand echt niet te coachen blijkt, wat dan? Hiddink is resoluut: “Dan kun je beter afscheid nemen. Als je naar het volgende niveau wilt, heb je soft skills nodig. En sommigen hebben die gewoon niet. Mensen moeten te coachen zijn.” Hij vervolgt: “Voordeel binnen een voetbalteam is dat je bij wangedrag meteen de deksel op je neus krijgt. Negatief gedrag en negatieve spelers worden geneutraliseerd. Daar hoef ik soms niets aan te doen. In organisaties is dat veel indirecter. Dat maakt het ook lastiger.”

Op de vraag van Kevin Mottard wanneer iemand die te excentriek gedrag vertoont moet worden ontslagen, antwoordt een deelnemer: “Er zijn values in een bedrijf. Dat is het framework of freedom. Wie daaroverheen gaat, moet worden gecoacht om weer binnen dat framework te komen. Lukt dat niet, dan moet hij weg. Sterspeler of niet.”

Een andere CEO voegt daaraan toe: “Belangrijk is ook wie je nodig hebt voor je volgende doel. Het kan zijn dat iemand die eerst mee kon, later buiten de boot valt.”

Een ander thema op deze middag is de rol van data. “Data is sometimes killing gut feeling.” Wordt door big data intuïtie uitgeschakeld? Vraagt Mottard zich af. “Ons bedrijf is volledig op data gebaseerd”, laat een van de CEO’s weten. “Maar tegelijkertijd kan ik zeggen dat we op intuïtie een aantal van onze belangrijkste beslissingen hebben genomen. Data kijkt naar het verleden. Die combinatie met good feeling zorgt voor goede besluitvorming in de toekomst. Het zorgt voor die extra 15 procent en helpt die high performance organisation te creëren.”

Data als form of intelligence? “Data, intuïtie en experience samen vormen een goede basis voor besluitvorming.” Maar Guus Hiddink heeft niet de indruk dat hij door datagebruik spelers beter kan laten acteren op het veld. “Kennis, ervaring en karakter… Die combinatie bepaalt wat je besluit.”

Een ander voegt nog toe: “Nu moeten we nog kennis en keuzes voorprogrammeren, op termijn kan een computer dat zelf bedenken.” Een collega-CEO vult aan: “Computers krijgen zo veel meer voorbeelden tot zich op basis waarvan keuzes kunnen worden gemaakt, dat ze op een gegeven moment tot betere besluitvorming komen dan wij mensen.”