CHRO Profiel: Harry de Vos

Harry de Vos was tot december 2020 de HR-topman bij de Nederlandse chipmaker ASML.

Hoe trekt hightechbedrijf ASML de juiste mensen aan? Als HR-directeur bij ASML Harry de Vos was hij verantwoordelijk voor onder andere het ontwikkelen van talentmanagement en het ontwikkelen en bespreken van de condities van contracten. De Vos geeft aan dat toelevering van talent vanuit de Nederlandse universiteiten voor het vakgebied van ASML niet groot genoeg is, dit heeft tot gevolg dat een groot gedeelte van de medewerkers uit het buitenland komt. “Gemiddeld nemen we 150 nieuwe medewerkers per maand aan. 30 tot 40 procent  daarvan komt uit het buitenland,” legt De Vos uit aan e52. De kenniswerkers die uit het buitenland komen blijven ook vaker in Nederland. “Dat is maar goed ook, want het werven en opleiden van een nieuwe medewerker, zeker als die uit het buitenland komt, kost bakken met geld.”

Dat betekent uiteraard niet dat ASML niet werkt met flexwerkers. Doordat de chipmarkt extreem volatiel is, moet ook het werknemersbeleid hier op afgestemd zijn. Een grote klus voor de HR-voorman. Dat beaamt De Vos ook in een interview met Management Scope: “Zo’n twintig procent van alle arbeid vullen we nu in met flexwerkers. Het bekende HR-motto ‘binden en boeien’ geldt niet alleen voor onze vaste mensen, maar ook voor onze flexwerkers. Wij willen ASML-medewerkers zo lang mogelijk inzetbaar houden.’’

Voorafgaand aan zijn functie bij ASML is De Vos werkzaam geweest bij Electro Home Products waar hij dezelfde functie heeft gehad. Daarnaast is hij ook werkzaam geweest bij GE Plastics als HR Director Europe en HR Manager.


 

Over ASML
ASML is als Nederlands hightechbedrijf de grootste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden toegepast bij het maken van chips. Het bedrijf is gevestigd in Veldhoven, waar ook de research- en development activiteiten plaatsvinden. ASML is in 1984 ontstaan uit een joint venture ASM International en Koninklijke Philips. ASMI stapte in 1988 uit  en ASML is sinds 1995 beursgenoteerd. Het bedrijf draaide in 2015 een omzet van 6,3 miljard euro met een winst van 1,4 miljard euro.

Carrière

mei 2021 – heden Business Partner Growth Strategy Nearfield Instruments, zelfstandig eigenaar
dec 2017 – heden Member Of The Supervisory Board, Essent
jan 2021 – heden  Semi Retired
2007 – 2020 SVP HR WW, ASML
2004 – 2007  SVP HR&O world wide, Electrolux Home Products
2002 – 2004 SVP HR&O Electrolux Europe, Electrolux Home Products
1998 – 2001 HR Director Europe, GE Plastics
1995 – 1997  HR Manager, GE Silicones

 

Opleidingen

1974 – 1978      HTS Eindhoven