CHRO Summit 2017: ultieme employee experience
De openingsspreker van CHRO Summit 2017 was als telg uit een militair gezin bekend met hiërarchische werkomgevingen waar keihard werken de enige weg naar succes is. Nadat slechte ogen een carrière als piloot onmogelijk hadden gemaakt, was een eigen onderneming zijn nieuwe droom. Na een korte carrière bij Stork nam Droste ‘op gevoel’ een kleine technische onderneming over. Al snel bleek dat de werknemers, allen minstens 17 dienstjaren, weinig vertrouwen hadden genoten. Zo werden klantnamen voor hen verborgen gehouden en was de deuren tussen afdelingen ferm gesloten. Droste besloot het radicaal anders te doen. Medewerkers kregen voortaan 100% vertrouwen om naar eigen inzicht keuzes te maken. Er wordt in zijn bedrijf niet gewerkt met afdelingen, autorisatieschema’s, functieprofielen of beoordelingsgesprekken. “Je moet mensen in hun sterkte zetten. HR kijkt vaak alleen bij het aannemen naar de sterke kanten van mensen, daarna zijn we gewend om te focussen op zwakheden die moeten worden verbeterd.”
>> Bewonder de foto’s van CHRO Summit 2017
>> Lees het verslag over de CHRO Award 2017 winnaar Janine Vos, CHRO Rabobank
>> Bent u er volgende keer ook bij? Meld u hier aan voor de komende CHRO evenenementen.
Ook de tweede spreker had als kind de droom om te vliegen, maar de schooljuf hield hem voor dat dit niet voor mensen was weggelegd. Cedric Dumont gaf zijn droom niet op. Na een periode als helikopterpilot (‘interessante machines, maar saai’) en parachutespringen maakte hij zijn jeugddroom waar. Als basejumper springt en vliegt hij in een zelfgemaakt pak van bergwanden en hoge gebouwen.
Wie denkt dat Dumont een adrenalinejunk is die geen angst kent heeft het mis. Zelfs na 11.000 sprongen voelt de Belg angst. “Maar je moet je met angst confronteren en vervolgens de angst controleren. Angst bestaat alleen in het verleden en in de toekomst. Niet in het nu. Dan zou in het geval van vliegen ook te laat zijn”, vertelt de basejumper, die zich tevens als psycholoog bezighoudt het fenomeen angst. Volgens Dumont moet je ‘angsten aanvaarden’ en ‘berekende risico’s’ nemen waarbij de mogelijke voldoening groter is dan het risico. “Maar het allergrootste risico is het niet nemen van risico’s.”
De aanwezigen moesten in een geval een gokje nemen met de keuze uit diverse rondetafelsessies en masterclasses. Zo lichtte Irene Vernie, CHRO bij Rituals, toe hoe het snelgroeiende bedrijf jaarlijks 4.000 medewerkers weet te onboarden. Triatleet Marc Herremans gaf een masterclass over doorzettingsvermogen. Ooit werd hij zesde op de loodzware Iron Man, maar hij belandde na een val in een rolstoel. Twee jaar later zwemt hij 3,86 kilometer met zijn handen, fietst hij 180 kilometer met de handbike en completeert hij het marathongedeelte van de Ironman in zijn rolstoel.
Wie na de energieke openingssessies met een hoog dromendurvendoen-gehalte aanschoof bij filosoof Lammert Kamphuis (The School of Life) zal zijn historisch-filosofische beschouwing van arbeid als ontnuchterend hebben ervaren. Arbeid werd door Plato als een vernederende bezigheid gezien voor de mannen die geen politieke rechten hadden. In de Christelijke traditie werd Adam veroordeeld tot zwoegen op de akkers nadat Eva van de welbekende boom had gesnoept. Pas in de late middeleeuwen kwam men tot het inzicht dat werken geld en voldoening kon opleveren. Diverse hedendaagse filosofen betogen dat werk vaak leidt tot diepe teleurstellingen, omdat men in de moderne wereld vaak met hoge verwachtingen te maken heeft. Kamphuis haalt daarom de Nederlandse filosoof Johan Huizinga aan die de mens als spelend wezen (Homo Ludens) ziet. Helaas krijgt hij op volwassen leeftijd te maken met noodzakelijkheden als arbeid en een hypotheek, waardoor hij doelgericht te werk gaat en het spelen erbij inschiet. Volgens Kamphuis kun je ook in het werk blijven spelen. “Zo ken ik een advocatenkantoor waar ze als geintje in elke mail een vergeten woord of uitdrukking proberen te stoppen.”
In de masterclass van Daniëlle Regnerij was er juist aandacht voor non-verbale communicatie op de werkvloer. De communicatie-expert legt uit dat zogeheten micro-expressies, gezichtsuitdrukkingen die mensen maximaal een halve seconde hebben, verbonden zijn aan emoties. Wie deze emoties leert zien, kan meer uit gesprekken halen. Deze non-verbale reacties gaan immers vooraf aan de verbale reacties en helpen de (daadwerkelijke) boodschap te doorgronden. Uit onderzoek is gebleken dat ieder mens, ongeacht culturele achtergrond, de zes basisemoties met dezelfde gezichtsuitdrukking uitdrukt.
Bij het afsluitende diner was in ieder geval blijdschap af te lezen van het gezicht van Janine Vos. De CHRO van Rabobank ging met de titel CHRO of the Year aan de haal. In een lastige tijd wist zij volgens de jury de ‘employee experience’ te verbeteren. “De perceptie van werk is binnen Rabobank in korte tijd meetbaar verschoven van goed/fout, naar energie, talent en groei van de medewerker”, aldus juryvoorzitter Steven Meester. In haar dankwoord zette Vos naast de Rabo-medewerkers ook de andere twee genomineerden Lia Belilos en Hein Knaapen als leermeesters in het zonnetje.
Ook interessant voor u:
1. Save the Date in 2018
Komt u volgende keer ook? Ontmoet het gehele jaar door ambitieuze HR-directeuren tijdens de CHRO Summits, Fora en meer inspirerende bijeenkomsten. Bekijk de gehele agenda en meld u aan op CHRO.nl/agenda.
2. Sluit u aan bij ambitieuze HR-directeuren
Wilt u netwerken met de HR Top van Nederland? Word lid van de CHRO Community voor persoonlijke en professionele groei. Lees over de vele privileges en meld u aan via CHRO.nl. Tip: meld u nu aan voor de gratis CHRO.nl Nieuwsbrief en online CHRO Magazine.
3. Denk mee over de CHRO Community
Vindt u het leuk om mee te denken over de ontwikkeling van de CHRO Community en het lidmaatschap? Wilt u betrokken zijn als partner van de Community? Neem gerust contact op met Sanne van den Eijnde via 020 639 0008 of svandeneijnde@alexvangroningen.nl.
PS Bekijk interessante trainingen voor u en uw collega’s op CHRO.nl/trainingen