CHRO Yvonne Sengers: zo win je ‘war for talent’

Vier op de vijf Nederlandse werkgevers worstelt om personeel binnen te halen en vervolgens binnen te houden. Is er een oplossing?

De apotheose van de krapte op de arbeidsmarkt lijkt zo ongeveer wel bereikt. Maar liefst 80% van de werkgevers laat in een enquête weten dat het water hen inmiddels tot de lippen staat. Dat alle registers moeten worden opengetrokken om werknemers te vinden. Vooral in de techniek, de productie en de ICT is de nood extreem hoog.

Lees ook over War for Talent: Jos schut, CHRO Randstad Global zegt dat war for talent blijft

Werkgeversvereniging AWVN meldt dat haar leden het tekort aan hbo’ers als het meest nijpend ervaren. En dat zij dus uit pure nood maar de portemonnee trekken in een wanhopige poging het tij te keren. Hoger inschalen binnen de salarisgroep, aanbrengpremies, boven het schaalmaximum betalen, een arbeidsmarkttoeslag toekennen, indelen in een hogere schaal of salarisgroep… Ze worden allemaal genoemd. Louter om dat schaarse talent binnen de poorten te lokken.

Thuiswerken

Daarnaast wordt een reeks aan immateriële instrumenten ingezet. Ontwikkelingsmogelijkheden, een vast dienstverband aanbieden, werkgeluk vergroten, flexibele werktijden aanbieden en die altijd aanlokkelijke mogelijkheid van thuiswerken… Het blijkt volgens AWVN deels aan te slaan. Maar voor 32 procent van de werkgevers ook weer helemaal niet. En met name dat segment is zo langzamerhand wanhopig in de strijd om die juiste vrouw of man te vinden.

Lees ook over Yvonne Sengers: Van energietransitie naar baantransitie bij Gasunie

CHRO Yvonne Sengers van BLOS Kinderopvang in Nieuwegein heeft de war for talent op diverse niveaus moeten uitvechten. Voor ze bij BLOS neerstreek, werkte ze bij Gasunie in Groningen. En daar was vooral bij Business Development sprake van tekorten.

Gouden bergen

“We liepen als HR achter de feiten aan”, legt ze uit. “Door de vele vormen van energie was het heel moeilijk om op Business Development de goede mensen te krijgen. Een lid van het bestuur beloofde nieuwe medewerkers gouden bergen, dealtjes op eigen conto, waardoor HR het nakijken dreigde te krijgen. Toen hebben we arbeidsmarkttoeslagen ingevoerd, los van het salarishuis. Om scheefgroei binnen de organisatie te voorkomen. Dat ging dan om maximaal 15% van het salaris, bruto en niet pensioen houdend.”

Recent stapte Yvonne Sengers over van ‘energietransitie’ naar kinderopvang. Om tal van redenen een wereld van verschil. “Bij Gasunie werd heel goed betaald, zeker vergeleken met de kinderopvang kun je gerust spreken van ‘goudomrand’. En waar het bij Gasunie op Business Development na, wél lukte om mensen te vinden en te behouden, is dat bij BLOS een hele uitdaging. Vind die pedagogisch medewerkers MBO 3/4 maar eens! Vooral ook omdat wij geen financiële concessies doen. We houden ons aan de cao.”

Haar op tanden

Om toch die medewerkers binnen te halen, doet BLOS toezeggingen op het gebied van opleidingen. Er is een digitale academie, waar medewerkers kosteloos kunnen leren. “En bij BLOS is dat niet alleen een belofte, we bieden écht de gelegenheid”, zegt Yvonne Sengers. “Van ‘meer haar op je tanden’ tot excel en word, we hebben het allemaal in huis.”

Veel CHRO’s delen de verwachting dat die war for talent niet snel zal eindigen. Yvonne Sengers denkt daar op korte termijn anders over. “We hebben het economische hoogtepunt wel bereikt, is mijn overtuiging. En dan komt er ook weer een neerwaartse beweging. Waardoor die extreme krapte op de arbeidsmarkt wat zal verminderen. Maar op langere duur, zeg vijftien tot twintig jaar, gaat de vergrijzing ons parten spelen.”

Minder ambitieus

Na haar jaren bij Gasunie – waar vooral in Business Development op HBO en WO niveau werd geacteerd – is het in de kinderopvang anders. CHRO Yvonne Sengers: “MBO 3 en 4, ik zei het al. De tevredenheid is hoger, de verwachtingen navenant lager. Medewerkers zijn bevlogen, maar ook wat minder ambitieus. We tellen nu bijna duizend medewerkers en zo’n zestig vacatures. De meesten weten we toch wel in te vullen, onze twee toprecruiters liggen bij wijze van spreken voor de schooldeuren! Maar een enkele vacature staat twee maanden open en dat is te lang.”

Hoewel nog maar kort in dienst heeft Yvonne Sengers haar visitekaartje bij BLOS kinderopvang al afgegeven: “In september beginnen we met een bedrijfsklas. Leerlingen kunnen een jaar stage lopen. Vier dagen praktijk, één dag school. En daarna hebben we ze binnen, daarna stromen ze in.”