Citigroup opent ‘burnout-vrije’ vestiging voor jonge analisten
De zakenbank Citigroup heeft een vestiging geopend in het zuid-Spaanse Malaga waar jonge financieel analisten werken zonder overuren en opoffering van hun weekends. Ze krijgen een startsalaris van 50.000 dollar, de helft van wat een analist doorgaans betaald krijgt bij aanvang. Daar staat tegenover dat de het leven in Spanje een stuk voordeliger is dan in dure hotspots als Londen en New York.
De nieuwe hub is een antwoord op de slijtageslag in de internationale financiële sector, waar medewerkers soms dagen van vijftien uur draaien en werkweken van 95 uur. De internationale banken concurreren op de arbeidsmarkt nu overwegend op beloning, waardoor de startsalarissen de hoogte in zijn geschoten. Om de bonussen in de wacht te slepen zijn de bankiers bereid tot extreme inspanningen.
Als gevolg daarvan tiert de burn-out welig onder de jonge bankiers. Velen verlaten de organisatie vroegtijdig, ongeacht de enorme salarissen. Uit exitgesprekken is duidelijk geworden dat de scheve balans tussen werk en privé een breekpunt is voor de afvallers.
Beteugel ziekmakende werkdruk
Citigroup hoopt dat de nieuwe vestiging een ander soort medewerkers aan zal boren dan de jongeren die nu afkomen op de riante arbeidsvoorwaarden. De hoop is dat zij gaan bijdragen aan een andere werkcultuur. Er is plek voor dertig junior bankanalisten die gerekruteerd zijn van universiteiten in heel Europa, naast de honderd die ook worden gerekruteerd EMEA-regio. Een druppel op de gloeiende plaat, want er werken meer dan 200.000 mensen bij Citigroup.
Maar de bank houdt de ontwikkeling van de Malaga-groep nauwlettend in de gaten en hoopt ervan te leren. Ook andere bedrijven hebben de relatieve luwte van het zonovergoten, goedkope Malaga ontdekt. Google heeft er vorig jaar een nieuw cyberbeveiligingscentrum geopend en Vodafone heeft er een nieuw onderzoekscentrum opgezet voor zeshonderd mensen.
Het initiatief van Citigroup stuit toch op scepsis in de financiële wereld. Lezers van de Financial Times verwachten dat de bank vooral het B-garnituur zal aantrekken, ploeteraars die liever op het strand zitten dan achter het bureau. Ze vrezen dat de Spaanse vestiging een soort kneuzenfabriek zal worden. Gedreven financials zouden de voorkeur geven aan het echte werk in de financiële centra van Europa.
Bied personeel een alternatief
Maar Lynda Gratton, hoogleraar Management Practice van de London Business School, juicht het initiatief toe. In haar nieuwe boek Redesigning Work dat deze maand is verschenen, noemt ze andere initiatieven van grote bedrijven die hetzelfde oogmerk hebben: het beteugelen van ziekmakende werkdruk.
Ze verwijst naar Canadese pensioenbelegger CPP Investments, deze stelt medewerkers in staat om gedurende drie maanden van het jaar overal te werken. Dit om het personeel betrokken, gemotiveerd en evenwichtig te houden. Het Japanse Fujitsu heeft voor dat doel drie soorten werkruimten ontwikkeld: hubs, satellieten en gedeelde kantoren. Dit om personeel een alternatief te bieden voor het uitputtende woon-werkverkeer in de Japanse steden en de monotonie van het thuiswerken.
“Ik neem mijn petje af voor bedrijven die creatief en vindingrijk zijn”, reageert Gratton in de Financial Times op het initiatief van Citigroup. “Het geeft de organisatie meer inzicht in hun banen en in hun mensen.”