Claudia Goldin wint Nobelprijs Economie voor onderzoek naar de loonkloof mannen-vrouwen

De Amerikaanse Harvard-econoom Claudia Goldin heeft afgelopen maandag de Nobelprijs Economie gewonnen. Zij won de prijs onder meer voor haar onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de oorzaken daarvan.

Mannen verdienden vroeger meer dan vrouwen omdat zij beter waren opgeleid. Het verschil in vooropleiding is inmiddels ingelopen, en toch bestaat de loonkloof nog steeds. Goldin heeft aangetoond dat het grootste deel van de huidige loonverschillen tussen mannen en vrouwen grotendeels ontstaat vanaf de geboorte van het eerste kind.

Goldin en haar coauteurs, Marianne Bertrand en Lawrence Katz, beschreven in een publicatie in 2010 dat mannen en vrouwen aan het begin van hun carrière bijna evenveel verdienen. Maar zodra het eerste kind komt, gaat het inkomen van de moeder omlaag. Daarna stijgt haar loon niet meer zo snel als dat van de vader.

Moedereffect

Het ‘moedereffect’ verklaart volgens Goldin bijna de gehele loonkloof. Vrouwen doen vaak meer in de opvoeding en het huishouden. Dat maakt een carrière uitdagender. Moeders gaan dan ook vaker parttime werken, wat ten koste gaat van het inkomen.

Claudia Goldin (New York City, 1946) begon in de jaren zestig aan een studie microbiologie aan Cornell University. Al snel stapte ze over naar economie. Ze promoveerde in arbeidsmarkteconomie en economische geschiedenis aan de universiteit van Chicago. Haar proefschrift ging over de relatie tussen de slavernij en de industrie in het zuiden van de VS halverwege de negentiende eeuw.

Na haar studie werd zij onderzoeker aan Princeton University en later Harvard. Ze was de eerste vrouw met een vaste aanstelling op de economiefaculteit van Harvard.

Foto, CC BY-SA 4.0 Wikimedia.