Coalitie Nederlandse bedrijven wil zakelijk reizen blijvend beperken

Vijftig Nederlandse bedrijven waaronder Rabobank, Royal HaskoningDHV en VodafoneZiggo willen de zakelijke reizen van medewerkers blijvend beperken, ook na de coronacrisis.

Bij Rabobank blijft ook straks het uitgangspunt ‘we werken vooral vanuit huis, tenzij’ van kracht. “Het wordt een combinatie van thuiswerken en af en toe op kantoor,” aldus Janine Vos, CHRO en lid van de Groepsdirectie (foto). “Kantoor krijgt meer de functie van ontmoetingsplaats en is gericht op gezamenlijke activiteiten. Dit zal significante impact hebben op de reisbewegingen van onze collega’s.”

De coronacrisis heeft laten zien dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan. Het komt nu aan op doorpakken. In een paginagrote advertentie in Het Financieele Dagblad en NRC roept de coalitie vandaag andere bedrijven op hun voorbeeld te volgen. Ook na de crisis wil Anders Reizen dat er meer thuis gewerkt wordt. 

Duurzame mobiliteit versnellen 

De organisaties moedigen medewerkers aan buiten de spits te reizen of de fiets te gebruiken. Door hieraan vast te houden, wil Anders Reizen duurzame mobiliteit versnellen. Bij de aangesloten bedrijven werken in totaal ongeveer een half miljoen medewerkers.

De deelnemers in de Coalitie Anders Reizen werken sinds 2015 aan duurzame mobiliteit van hun medewerkers met als doel de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te halveren in 2030. De coalitie wil de opgedane kennis graag delen met collega-werkgevers. De ambitie is om het aantal leden dit jaar minstens te verdubbelen. Om zo meer impact te maken, klimaatdoelen te behalen en een gezonder en duurzamer Nederland te realiseren.

Anton van der Sanden, directeur van Royal HaskoningDHV Nederland, namens de coalitie: “Het is inspirerend te zien hoe in de coronasituatie bij de aangesloten bedrijven innovatieve en effectieve oplossingen ontstaan om plaatsonafhankelijk te werken en duurzamer te reizen. Dat versnelt de realisatie van onze langetermijnambitie. Ik hoop dat andere bedrijven zich aangesproken voelen en mee willen doen. Samen kunnen we nog meer impact maken.”

Minder files en minder uitstoot

De deelnemers aan Anders Reizen werken op dit moment aan hun langetermijnplannen. Op basis van praktijkervaring van de afgelopen jaren in combinatie met ervaringen van de afgelopen weken. 

Ook bij VodafoneZiggo wordt thuiswerken meer de norm. CEO Jeroen Hoencamp: “We zijn voornemens twee grote veranderingen te realiseren: meer medewerkers zullen post-covid vaker vanuit huis werken en de keuze om te reizen wordt een verantwoordelijkheid van het hele team in plaats van het individu.”

Bij Royal Schiphol Groep wordt extra ingezet op het gebruik van de fiets, onder andere met de aanleg van fietssnelwegen. Deze en andere initiatieven van de leden van Anders Reizen moeten ertoe leiden dat de half miljoen medewerkers ook na corona gezond, veilig en duurzaam reizen. Dat betekent minder files en minder uitstoot. 

Een nieuw en duurzaam normaal 

Veel werkgevers passen op dit moment hun mobiliteitsbeleid aan. Zij zoeken naar balans tussen werken op afstand en samen werken op kantoor. Vragen als ‘Hoe willen we dat onze nieuwe manier van werken en reizen er straks uitziet?’, ‘Hoe voorkomen we een terugval naar oude patronen?’ en ‘Hoe zorgen we ervoor dat een groot deel van de medewerkers geheel of gedeeltelijk thuis blijft werken?’ komen daarbij aan de orde. Dit is hét moment om nieuwe ervaringen met flexibel werken en reizen te evalueren en te verankeren in het nieuwe, duurzame normaal.

Over Anders Reizen
De Coalitie Anders Reizen is in 2015 ontstaan en bestaat uit verschillende werkgevers met meer dan 500 werknemers. Het is een initiatief van NS, Natuur & Milieu, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en VNO-NCW. De gemeenschappelijke ambitie is een gezonder en duurzamer Nederland door het halveren van de CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke mobiliteit voor 2030. Kijk voor meer praktijkvoorbeelden op www.andersreizen.nu.

Gerelateerde artikelen