Conflict FNV en KLM verdiept, kritiek op rechter

De ruzie tussen luchtvaartmaatschappij KLM en vakbond FNV over de nieuwe cao is uitgemond een strijd om het stakingsrecht.

Donderdag verbood de rechtbank Noord-Holland stakingen bij KLM tot en met 4 september vanwege de „explosieve” combinatie van vakantiedrukte en terreurdreiging. FNV Luchtvaart vroeg met spoed een hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechter. 
 
Over de uitspraak zegt Zakaria Boufangacha, cao-onderhandelaar bij FNV Luchtvaart: ‘Onbegrijpelijk. De veiligheidsdriehoek (Openbaar Ministerie, gemeente Haarlemmermeer en politie) gaat over de veiligheid. Zij hebben ons nog nimmer verboden om actie te voeren bij KLM en Schiphol.’ 
 
Oneerlijke concurrentie op Schiphol 
Volgens Boufangacha is dit geen simpel cao-conflict, maar voert de bond een grotere strijd. ‘Het gevecht om de passagiers gaat KLM niet winnen door eindeloos door te gaan met bezuinigen op personeelskosten. Om de toekomst van KLM en de Nederlandse luchtvaart veilig te stellen, moeten we samen de strijd aanbinden tegen de oneerlijke concurrentie op Schiphol.’ 
 
‘Stakingen en werkonderbrekingen zijn weliswaar door de rechter verboden, maar de problemen voor de medewerkers van KLM zijn niet verdwenen. Wij blijven voor hen strijden. En wij bedenken ongetwijfeld passende acties!’ FNV Luchtvaart beroept zich voor haar acties bij KLM op artikel 6 van het Europees Sociaal Handvest.
 
Directie KLM gedraagt zich ‘zeer intimiderend’
Leden van FNV Luchtvaart, en zelfs niet-leden, hebben in de afgelopen weken brieven gekregen naar aanleiding van hun steun en betrokkenheid bij de acties. Deze brieven hebben zij volgens FNV als “zeer intimiderend” ervaren. Ook is verschillende medewerkers in gesprekken aangegeven dat hun betrokkenheid niet wenselijk is. 
 
Arbeidsjuristen geven FNV een kans in hoger beroep. In het FD hekelen hoogleraren arbeidsrecht Evert Verhulp, Barend Barentsen en Teun Jaspers de stakingsverboden die het personeel kreeg opgelegd. De rechter heeft volgens hen op onjuiste wijze inbreuk gemaakt op het collectieve stakingsrecht van werknemers bij zowel KLM als EasyJet.