Premier Rutte: Coronapas voor ambtenaar ‘goed verdedigbaar’

Premier Rutte: Coronapas voor ambtenaar 'goed verdedigbaar'
Demissionair premier Mark Rutte zou het ‘goed verdedigbaar’ vinden als ook ambtenaren straks alleen met een coronatoegangsbewijs op het werk mogen komen. Hij gaat die discussie naar eigen zeggen graag aan, zei hij tijdens de persconferentie waarin het kabinet met aangescherpte, strenge maatregelen kwam om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

“Je moet per beroepsgroep kijken hoe het zich ontwikkelt”, zei Rutte. Hij benadrukte dat over het gebruik van het coronatoegangsbewijs altijd overleg nodig is met de medezeggenschap, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Het is volgens de demissionair premier niet de bedoeling dat werknemers die geen QR-code kunnen of willen tonen automatisch op non-actief worden gesteld. Daarover moeten werkgevers ‘op z’n Nederlands’ met hun mensen het gesprek aangaan, vindt hij.

Harde klap

Het kabinet wil het coronavirus met heel brede maatregelen ‘een harde klap’ geven, zei Rutte. Dat is ‘een hele vervelende boodschap’, erkende hij. Maar ‘dat virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden’. Rutte spreekt van ‘hele vervelende en ingrijpende besluiten, besluiten waarover we de laatste dagen intensief en lang hebben gesproken’. De demissionair premier deed een ‘hartenkreet’, en vroeg Nederlanders ‘na te denken over de vraag “Kan ik iets beter doen, welk extra stapje kan ik zetten”. Iedereen die kijkt, kan zijn of haar steentje bijdragen’.

Rutte en demissionair minister van VWS Huge de Jonge kondigde een trits strenge maatregelen aan om het aantal besmettingen, de laatste dagen opgelopen tot 16.000 per dag, omlaag te krijgen. De nadruk ligt op het beperken van het aantal contacten. Theaters en bioscopen mogen open blijven, maar de horeca en supermarkten moeten om 20.00 uur dicht en niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening om 18.00 uur. Ook mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden zijn en wordt het thuiswerken weer in ere hersteld: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. De verplichte 1,5 meter afstand, op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, komt ook weer terug.

Burgemeesters ‘teleurgesteld’

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, liet vrijdagavond weten dat de aangescherpte maatregelen niet langer dan drie weken moeten duren. Daarna moet het werken met coronatoegangsbewijzen voor langere tijd goed geregeld zijn. “We moeten niet weer in een langdurige lockdown belanden.” De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn volgens Bruls net als anderen ‘teleurgesteld’ dat er nu toch weer lockdown-achtige maatregelen nodig zijn, ondanks de hoge vaccinatiegraad in het land.

“Maar dit is een kritisch moment in de crisis met het hoogste aantal besmettingen ooit en heel veel zorgen over de belasting van de zorg. We moeten dus niet in de teleurstelling blijven hangen, maar het beste antwoord geven dat we op dit moment hebben: voor langere tijd werken met coronatoegangsbewijzen”, aldus Bruls.

Horeca

Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die eerder vrijdag zei te verwachten dat veel bedrijven zich niet aan een vroege sluitingstijd zouden gaan houden, heeft Bruls niet veel begrip. “Het naleefgedrag van de regels is de afgelopen weken in de horeca niet echt geweldig geweest. Bij bijvoorbeeld schouwburgen en bioscopen ging het veel beter. De horeca moet de coronatoegang substantieel verbeteren. Blijven protesteren heeft geen zin.”

De burgemeesters hebben zich vrijdag nog wel ingespannen voor de horeca. Het kabinet wilde alle zaken om 19.00 uur laten sluiten. De burgemeesters waren voor 22.00 uur. Het is 20.00 uur geworden, wat voor restaurants toch een succes is, vindt Bruls. Gemeenten zullen gaan handhaven bij zaken die hun deuren niet op tijd sluiten. Bruls verwacht op grond van eerdere ervaringen dat het aantal overtreders zal meevallen. (ANP/Redactie)