Cultuurverandering grootste prioriteit HR
HR kan een belangrijke rol spelen in het faciliteren van cultuurverandering middels ontwikkeling-, evaluatie- en beloningssystemen, zo blijkt uit onderzoek van IDC.
In bijna alle sectoren worden momenteel technologische innovaties toegepast om bestaande bedrijfsmodellen te herontwerpen of te herstellen, en soms worden bedrijfsmodellen compleet opnieuw geïntroduceerd. IDC categoriseert die veranderingen in vijf dimensies: leiderschap en visie, ecosysteem-ervaringen, operationeel model, informatiemanagement en het personeelsbestand. Alle vlakken, maar met uitstek het laatste, waar HR een instrumentale rol moet spelen, menen de respondenten. HR-professionals worden nu geconfronteerd met een nieuwe set uitdagingen en kansen die aangepakt moeten worden. Op basis van een enquête heeft IDC vijf belangrijke trends in Europa ontdekt die overwogen moeten worden:
1. HR is een belangrijke factor in de digitale transformatie
Van de geïnterviewde organisaties is 84% een digitale transformatie traject aan het doorlopen of is het van plan. Gemiddeld geeft 80% van de leidinggevende managers aan dat HR een belangrijke rol zal spelen bij dit transformatieproces. De rol van HR was significant meer relevant voor directieleden dan voor het lagere management.
2. Cultuurverandering is de #1 uitdaging voor digitale transformatie
Het in banen leiden van cultuurverandering moet de belangrijkste prioriteit zijn voor HR. HR kan een belangrijke rol spelen in het faciliteren van cultuurverandering middels ontwikkeling-, evaluatie- en beloningssystemen. Echter, cultuurverandering moet verankerd zijn met het topmanagement om dit goed te laten gebeuren.
3. Behoud van talent is een grote uitdaging in het kader van digitale transformatie
Organisaties hebben op dit moment moeite met het behouden van getalenteerde werknemers. HR kan het behoud verbeteren door het onboardingstraject te vernieuwen, medewerkers meer te betrekken bij besluitvorming en prestatie georiënteerd te belonen. HR heeft hiervoor wel de juiste instrumenten nodig.
4. Huidige HR-hulpmiddelen voor complexe taken, zoals personeelsplanning, zijn onvoldoende
Van de respondenten is 48% ontevreden met de oplossingen die beschikbaar zijn voor personeelsplanning. Aangezien vaardigheden en werkprofielen aanzienlijk veranderen door digitale transformatie, is personeelsplanning zeer belangrijk voor HR-verbetering en een agendapunt voor HCM-investeringen.
5. Europese organisaties maken IT-investeringen om flexibel werk te ondersteunen
Europese organisaties omarmen flexibel werken, en vooral via IT-initiatieven. Met bijvoorbeeld verbeterd toegang tot bedrijfssystemen, ondersteuning voor mobiele apparaten, en moderne communicatie en productiviteitssoftware maken organisaties het makkelijker om op afstand te werken. Dit onderzoek bevestigt opnieuw een positieve relatie tussen flexibel werken en werknemerstevredenheid, wat ook vorig jaar is geconstateerd.