Productiviteitsparanoia: de grenzen van thuiswerken komen steeds scherper in beeld
Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek van Microsoft. Daaruit blijkt dat leidinggevenden zich zorgen maken dat werknemers die vanuit huis werken niet zo productief zijn als ze zouden kunnen zijn. Werknemers daarentegen denken het tegenovergestelde: ze vinden juist dat ze thuis productiever zijn dan op de zaak.
Productiviteitsparanoia
Microsoft ondervroeg 20.000 medewerkers in elf landen. 85 procent van de werknemers denkt thuiswerken minstens zo efficiënt te werken als thuis, terwijl 85 procent van de bazen twijfelt of thuiswerkend personeel wel hard genoeg werkt. Satya Nadella, CEO van Microsoft, noemt deze kloof ‘productiviteitsparanoia’.
Maar de verwachtingskloof is niet zomaar te overbruggen, laten andere uitkomsten van het onderzoek zien. Teruggaan naar kantoor omdat dit de werkgever beter uitkomt is niet een argument waar werknemers op aanslaan. Waar ze wel voor naar kantoor komen is om te socializen met collega’s of de relatie met het team te versterken.
Virtuele meetings branden personeel op
Toch zijn er andere argumenten om het thuiswerken aan banden te liggen, afgaande op de uitkomsten van Microsofts onderzoek. Het aantal virtuele meetings per week rijst de pan uit, ze zijn wereldwijd gegroeid met 153 procent in een jaar tijd. Per persoon is het aantal meetings gestegen met 46 procent afgelopen jaar. Het aantal weigeringen voor deelname aan digitale vergaderingen is gestegen met 84 procent. Het aantal vergaderingen waarvoor deelnemers hun aanwezigheid als “voorlopig” opgeven, is gestegen met 216 procent. Bijna de helft van werknemers en managers voelt zich opgebrand.
Ruim de helft van de werknemers overweegt om te vertrekken bij de werkgever, omdat nieuwe vaardigheden beter elders kunnen ontwikkelen. Meer interne doorgroeimogelijkheden tempert de vertrekwens en meer mogelijkheden voor scholing is een nog sterkere binder.
Personeel behouden door ontwikkelmogelijkheden
Signalen dat thuiswerken een verzadigingspunt bereikt klinken ook bij LinkedIn. Het aantal vacatures voor banen waarbij volledig op afstand gewerkt kan worden, is bij LinkedIn gedaald van 20 tot 15 procent.
Microsoft denkt te weten wat er anders moet om de geringe binding tussen werknemers en werkgevers te versterken. Werf personeel met als intentie om ze te behouden, adviseert het IT-bedrijf. Schenk prioriteit aan leren en ontwikkelen, zodat zowel medewerkers als het bedrijf groeit. Dat is vooral nodig bij jongere generaties. Driekwart tot twee derde van de generaties Z en X zijn nu al liever eigen baas dan werknemer.
Verzamel feedback en onderneem actie
Maar voor veel werkgevers moet de gedachte aan meer zorg voor werknemers nog landen. Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven (57%) neemt zelden tot nooit de moeite om feedback van werknemers te verzamelen. Laat staan dat die inbreng wordt omgezet in stuurinformatie.