Toekomst werving en selectie: focus op vaardigheden en houding, minder op diploma’s
Steeds meer werkgevers hechten bij de werving en selectie van mensen meer aan vaardigheden dan de opleiding die kandidaten hebben genoten en de diploma’s die ze hebben behaald. Of ze gaan nog verder en letten niet alleen op hun skills, maar ook op hun houding. Dat schrijft Jen Wu, VP people APAC and EMEA van PR-bureau Team Lewis in Personnel Today.
“Veel bedrijven ontdekken dat wat een werknemer echt waardevol maakt, zijn aanpassingsvermogen, bereidheid om te leren en uiteindelijk een goed arbeidsethos is”, schrijft ze. “Is een diploma altijd nodig?”, vraagt ze zich af. “We zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens dat een arts of advocaat de juiste opleiding moet hebben. De eisen voor diploma’s kunnen echter per sector verschillen. Voor veel beroepen, zoals banen waarin het contact met andere mensen centraal staat, is een diploma geen garantie dat iemand geschikt is voor een bepaalde functie.”
Leervermogen
Een andere reden waarom een formele opleiding geen doorslaggevend criterium is om iemands geschiktheid voor een bepaalde functie te beoordelen, is de evolutie van de technologie. Het vermogen om snel te leren en je aan te passen wordt hierdoor steeds belangrijker. Bedrijven zijn nu op zoek naar werknemers die de steeds veranderende tools die nodig zijn om processen soepel te laten verlopen snel begrijpen en zich hieraan aan kunnen passen. Andere manieren van onderwijs, zoals online cursussen, bootcamps, workshops en certificeringsprogramma’s, hebben de mogelijkheden van individuen uitgebreid om relevante vaardigheden te leren zonder een traditioneel diploma te behalen.
Levenservaring
“Bovendien moeten we erkennen dat de toekomst draait om diversiteit en inclusie”, schrijft Wu. “Veel mensen over de hele wereld hebben misschien niet de mogelijkheid of de kans om een formeel diploma te halen, maar ze kunnen wel iets bijdragen dat anderen niet kunnen. Door mensen aan te nemen met andere levenservaringen dan alleen op school, kunnen ze beter omgaan met onverwachte situaties. Het kan ook zorgen voor mentale veerkracht, wat resulteert in uitstekende probleemoplossende vaardigheden.”
Een en ander betekent ook dat het belangrijk is om na te denken over andere manieren om talent te werven, aldus Wu. Zij raadt aan om zwaar in te zetten op laagdrempelige platforms zoals LinkedIn: “Dankzij dit soort platforms hebben sollicitanten nu de mogelijkheid om hun vaardigheden op verschillende manieren en in realtime te laten zien.”