De zes kenmerken van modern HRM

Wanneer valt uw HR-beleid onder het kopje ‘modern HRM’? Moderne werkgevers hebben zes kenmerken gemeen.

Wat is modern HRM? Over welke elementen in uw HR-beleid hebben we het dan? Het Top Employers Institute certificeert jaarlijks meer dan 1300 organisaties wereldwijd op vooruitstrevend HRM en ziet daarin de volgende overeenkomsten. 

1. Een kristalheldere missie

De missie is belangrijker dan ooit. Het bedrijf weet waar het staat, de medewerkers waar ze aan toe zijn én hoe ze bij kunnen dragen aan de organisatie. Liefst in duidelijke taal, en niet inwisselbare termen. Belangrijk is dat deze heldere missie goed terug te vinden is voor talent dat overweegt om voor uw organisatie te gaan werken.

2. Een duidelijke employee journey 

Door het talent van medewerkers zo goed mogelijk in te zetten, zijn ze van optimale waarde voor het bedrijf. En dat voelen ze. Daarom is het in kaart brengen van de employee journey hard nodig. Te beginnen bij de oriëntatie op u als werkgever voor potentiële kandidaten.
Waar de aandacht van veel werkgevers wel wat meer naartoe mag gaan, is het sollicitatieproces. Talloze online formulieren invullen en bijlagen uploaden, en dan een aantal dagen later een onpersoonlijke ontvangstbevestiging krijgen: dat is een afknapper. ‘Zonde van mijn tijd’; dat zal de kandidaat zich dan herinneren van het bedrijf.  

3. Het optimaal inzetten van technologie

Voor alle facetten van HRM bestaat tegenwoordig een tool of app. Gebruik deze niet alleen om uw eigen werk efficiënter in te richten, maar vooral ook om in te spelen op de individuele behoeften van uw medewerkers. Dat betekent: voor onboarding een handige app met alle informatie voor de eerste tijd en een speelse manier van inwerken, voor opleiden bijvoorbeeld een strak leerplatform met alle overzichten én zelfgemaakte leercontent van medewerkers. 

4. Data is een must, maar niet heilig

Het belang van data is voor iedere HRM’er wel duidelijk. De ‘schaduwkant’ ervan nog niet altijd. Dr. Mariëlle Sonnenberg, director HR Strategy & Analytics bij Wolters Kluwer: ‘Je kunt alleen kijken naar het verleden en op basis daarvan een voorspelling doen. Maar behoeftes van mensen veranderen. Het gevaar is dat we gaan denken dat data-analyse de waarheid is, in plaats van een inschatting.’ 

5. Vakkennis preserveren

Anno 2018 staan er vier generaties op de werkvloer. Medewerkers stromen op steeds latere leeftijd uit. Aan HR de taak om te zorgen voor duurzame inzetbaarheid, zodat mensen tot aan hun pensioen van waarde zijn. In het verlengde hiervan dient zich ook de vraag aan: hoe behoud je kennis en knowhow van de oudste generatie voor je organisatie? 

Lees ook: Topwerkgevers maken van welzijn topprioriteit
Lees ook: Employee experience is klantgericht HR

6. Zingeving 

Betekenisvol werk vinden medewerkers steeds belangrijker. Voor millennials geldt dit extra. Salaris is voor hen lang niet altijd meer de belangrijkste reden om voor een organisaties te willen werken. De purpose of bestaansreden van een bedrijf telt voor een belangrijk deel mee in de keuze voor een werkgever. 

Op 1 februari certificeerde het Top Employers Institute in Nederland 66 organisaties als Top Employer 2018.