HR-afdeling neemt digitale veiligheid onvoldoende serieus
Hoewel HR-medewerkers doorgaans verantwoordelijk zijn voor gevoelige data als personeelsgegevens, is digitale veiligheid vaak geen prioriteit voor hen. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 2.000 HR-professionals. Slechts 12% zegt dat dataveiligheid een prioriteit voor hen is.
Digitale veiligheid blijkt de afgelopen jaren steeds vaker laag op het prioriteitenlijstje te staan, aldus het onderzoek. Alleen in 2018 stond het thema bovenaan de prioriteitenlijst. In dit jaar werd ook de privacywetgeving AVG geïntroduceerd, wat mogelijk voor meer aandacht voor het onderwerp zorgde. In de jaren daarna kwam digitale veiligheid nooit meer boven de tiende plek op het prioriteitenlijstje uit.
In 2021 stond het thema ondanks de pandemie en de daarbij horende versnelde digitalisering van HR-processen op de elfde plaats op het prioriteitenlijstje. “Toen een groot deel van Nederland opeens thuis is gaan werken, hadden wij gedacht en misschien ook gehoopt dat men zich automatisch op deze belangrijke topics zou storten, maar het lijkt haast iets waar ze hun vingers niet aan willen branden”, zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot.
Wel zorgen om veiligheid
Toch is digitale veiligheid voor 47% van de HR-verantwoordelijken wel een punt van zorg, aldus het onderzoek. Alleen over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (47%) maken meer HR-verantwoordelijken zich nu meer zorgen.
Van der Spek wijst erop dat digitale veiligheid ook voor HR-verantwoordelijken een belangrijk onderwerp is. “Gegeven het feit dat het niet alleen een kwestie is van juiste techniek, maar ook van verantwoord gedrag is het zeker voor HR-professionals een relevant thema. Daarnaast is personeelsinformatie natuurlijk privacygevoelig. Ik had dan ook een toename van de prioriteit van het thema privacy en dataveiligheid verwacht.”