Diploma’s minder belangrijk dan enthousiasme bij eerste baan
Werkgevers hechten steeds meer waarde aan enthousiasme voor een baan, een positieve werkhouding en bereidheid om te leren bij het werven van starters op de arbeidsmarkt. Universitaire diploma’s worden minder vaak als belangrijk worden gezien dan tien jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder meer dan 500 werkgevers in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Volgens het onderzoek vindt 87% van de werkgevers positieve werkhouding voor een starter belangrijker dan diploma’s, en hecht 78% meer waarde aan het enthousiasme van een kandidaat voor een functie dan aan een universitair diploma.
Doorzettingsvermogen (62%) en bereidheid om te leren (63%) werden ook hoog gewaardeerd door werkgevers. Slechts 13% vindt een universitair diploma belangrijk.
Mentaliteitsverandering onder werkgevers
Leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn zich niet van deze mentaliteitsverandering onder werkgevers bewust. Zij geloven vaak nog dat werkgevers universitair geschoolden willen hebben voor instapfuncties (87%) en dat een diploma meer carrièremogelijkheden biedt (53%).
Vierenzeventig procent verklaart dat zij eerder geneigd zouden zijn na hun middelbare school meteen aan de slag te gaan als een diploma voor een goede baan niet nodig was.
Bron: Personnel Today