Wat kan HR leren van tennislegende Esther Vergeer?
Diversiteit is een actueel thema. In de politiek, op de werkvloer en ook op het sportveld. Oud-paralympiër Esther Vergeer zet zich al jarenlang in voor de emancipatie van gehandicaptensport in Nederland. Hoe kijkt de wereldberoemde tennislegende en spreker op het evenement Connect to innovate aan tegen diversiteit op de werkvloer? En wat vindt zij het ideale klimaat voor continue groei en ontwikkeling? Daarover schreef ze onderstaande blog.
Tekst: Oud-paralympiër Esther Vergeer is directeur van het ABN Amro Wheelchair Tournament en adviseur van het NOC*NSF.
Kleine overwinningen werken als stimulans voor grotere
‘Kunt u zich nog herinneren dat u acht jaar oud was? Misschien mocht u voor het eerst alleen naar school. Of stuurden uw ouders u voor een boodschap naar de supermarkt. Beetje bij beetje werd u minder afhankelijk en meer zelfstandig.
Toen ik acht jaar was, kwam ik in een rolstoel terecht. Alle zelfstandigheid die ik in de jaren daarvoor had opgebouwd, viel in één klap weg. Ik moest de kleinste dingen opnieuw leren; aankleden, douchen, naar de wc gaan. In die ontzettend zware en kwetsbare periode legde ik uiteindelijk de basis voor mijn sportcarrière. Want ik leerde al heel jong dat de kleinste overwinningen een grote stimulans zijn voor meer, dat ik mezelf kon blijven ontwikkelen en steeds meer uit mijn lichaam kon halen.
Dat is altijd mijn drijfveer gebleven. In de veertien jaar dat ik topsport bedreef, was ik continu bezig met grensverleggende trainingsvormen, innovatieve materialen en nieuwe voedingsschema’s. Door de wil om elke dag beter te worden, werd mijn beperking uiteindelijk mijn allergrootste kracht
De kracht van kwetsbaarheid
Momenteel ben ik actief in het bedrijfsleven als directeur van het ABN Amro Wheelchair Tournament en adviseur van het NOC*NSF voor het Nederlands paralympisch team. En hoewel er vaak parallellen worden getrokken tussen de sportwereld en het bedrijfsleven, was de overgang voor mij heel groot.
Ik was gewend aan een technische staf om mij heen die in dienst stond van mijn succes. Nu is alles omgedraaid; ik investeer in het succes van de mensen om mij heen en zorg dat zij het beste uit zichzelf halen. Hoe ik dat doe? Vooral door een veilige omgeving te creëren waar kwetsbaarheid wordt gestimuleerd in plaats van afgerekend, want je hebt nou eenmaal kwetsbaarheid nodig om je kracht te vinden.
Een staande ovatie op het werk?
Tijdens mijn tennisperiode waren de beloningen voor mijn prestaties overduidelijk: een gouden medaille, een oorverdovend applaus, het volkslied dat werd ingestart. Die hele concrete feedback en doorlopende bevestiging dat je goed presteert, is er in het bedrijfsleven meestal niet. In principe is dat niet erg; het zou behoorlijk on-Nederlands zijn om een staande ovatie te geven bij elke kleine overwinning.
Toch moeten we een manier vinden om meer stil te staan bij succes, en mensen te blijven motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Ik probeer dat nu te doen door grotere strategische doelen op te breken in kleine concrete stapjes – zoals ik dat ook deed bij het tennissen. Elke behaalde stap is een feedbackmoment, een stimulans om die lijn door te zetten. Zo werk ik aan een open, lerende cultuur waar mensen doorlopend feedback ontvangen, in plaats van alleen tijdens een periodiek functioneringsgesprek.
Wat is uw visie op diversiteit?
Eigenlijk is dat precies de les die ik leerde als meisje van acht; elke overwinning – hoe klein dan ook – draagt bij aan het grotere geheel. Het gaat er niet om de beste te zijn, maar om iedere dag beter te worden. Ik ben heel benieuwd hoe HR-professionals daartegenaan kijken. Hoe gaat u om met verandering binnen de organisatie? Hoe creëert u het perfecte klimaat voor groei van uw medewerkers? Wat is uw visie op diversiteit? Ik ontmoet u graag op 3 oktober tijdens Connect to innovate.’
Op 3 en 4 oktober 2017 vindt het event Connect to innovate plaats. Connect to innovate is een volledig vernieuwd kennisevenement van SAP en VNSG, waar de HR-professional zijn rol als aanjager van innovatie vormgeeft en ontdekt. Esther Vergeer is een van de sprekers op dit kennisevenement.
Lees ook: de blog van Connect to innovate-spreker Sjoerd van den Heuvel: 'Laten we stoppen met HR Analytics'