‘Doe iets aan motivatie oudere werknemer’

‘Doe iets aan motivatie oudere werknemer’
Vergrijzing en de stijgende levensverwachting vormen een serieuze uitdaging voor ouder wordende werknemers en hun werkgevers. Succesvol ouder worden op het werk vraagt inspanningen van werkgevers om passend werk te faciliteren en werknemers te motiveren eigen regie te nemen in hun (toekomstige) carrière. 

Dat stelt prof. dr. Dorien Kooij in haar oratie getiteld ‘Personeelswetenschappen: Een evenwichtige, inclusieve en sterke punten benadering gedurende de levensloop’. Dorien Kooij is hoogleraar Human Resource Studies aan het Departement Human Resource Studies van Tilburg University. 

Het faciliteren van passend werk kan volgens haar bijvoorbeeld door zich te richten op de sterke punten van hun personeel en op het stimuleren van meer diversiteit in teams en loopbanen.

Dorien Kooij: “Door de stijgende levensverwachting en de krapte op de arbeidsmarkt moeten mensen tot op hogere leeftijd doorwerken. Werknemers blijven gemotiveerd en in staat om te werken wanneer ze een continue fit ervaren tussen henzelf en hun werkomgeving.”

“Werkgevers doen er daarom goed aan in hun HR-beleid rekening te houden met de veranderende motivaties van oudere werknemers. Dat begint al vanaf 45 jaar.”

“Op hun beurt moeten werknemers bewust zijn van hun eigen rol in het behouden of verbeteren van de fit tussen werk en persoon.” 

In haar oratie bepleit Kooij meer onderzoek naar zelfregulerend gedrag van (oudere) werknemers, met oog voor de heterogeniteit onder werkenden. Ook de rol die HRM daarbij kan spelen moet nader worden onderzocht. Welke HR-praktijken zijn effectief? En zijn er verschillen in de uitwerking op verschillende groepen oudere werknemers? Universiteiten moeten als werkgever aan de bak, vindt Kooij. Bijvoorbeeld door het werken in teams te bevorderen, met oog voor voldoende diversiteit binnen die teams. Ook zou in de HR-praktijk de sterke punten benadering centraal moeten staan.