Droombaan: uitdaging en vakinhoudelijk interessant werk

Veel werkgevers denken ten onrechte dat salaris het belangrijkste aspect is waarop werknemers hun baan beoordelen.

Dat blijkt niet waar te zijn: uitdaging en vakinhoudelijk interessant werk vormen de belangrijkste onderdelen van een droombaan. Dit komt naar voren uit recent onderzoek door Randstad onder werkend Nederland over de vraag in hoeverre mensen datgene zijn geworden waar ze vroeger over droomden. 

Een droombaan is niet slechts een droom, stelt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad. Wat een baan voor iemand tot een droombaan maakt, bestaat uit verschillende aspecten, die voor iedereen weer anders zijn. 

‘Persoonlijkheidskenmerken’ spelen vaker een rol
Volgens werknemers zijn ‘niet de juiste opleiding hebben’ en ‘onvoldoende doorgroeimogelijkheden’ belemmeringen om hun droombaan te bemachtigen. Dat zien werkgevers ook, maar zij noemen ook ‘persoonlijkheidskenmerken’ van de werknemer als belangrijke belemmering. 

Voor werknemers is dit laatste een blinde vlek, zij noemen dit aspect pas als laatste. Marjolein ten Hoonte: ‘Daar is veel te winnen voor werkgevers. Wees open en eerlijk tegen uw mensen. Wat moet hij of zij aanpakken of veranderen om wél die stap te maken?’

Extra aandacht voor jongeren
Marjolein ten Hoonte benadrukt: ‘Jongeren verdienen speciale aandacht. Voor hen is het vinden van de baan waarvan zij dromen nog moeilijk. Logisch ook, want al doende leer je pas wat het beste bij je past.’ 

Het onderzoek bevestigt dit. 22% van de jongeren weet niet precies wat zijn of haar droombaan is. En 21% van deze jongeren geeft aan daar hulp bij nodig te hebben. En daar kunnen werkgevers een rol bij spelen. Jongeren zijn waardevol voor de organisatie. Ze geven een bepaalde dynamiek, zijn enthousiast en gedreven. 

Competenties waardevoller dan de opleiding 
38% van de studerende jongeren heeft het gevoel dat zijn of haar vaardigheden en competenties waardevoller zijn dan de opleiding die ze volgen. Jongeren zijn zich er dus bewust van, dat er is zoveel meer is dan kennis alleen. Maar ze hebben daar wel hulp bij nodig, stelt Ten Hoonte. 

De jongere werknemer heeft volgens Randstad ‘aandacht en begeleiding’ nodig. Het principe ‘gooi maar in het diepe en laat maar zwemmen’ kán soms werken, stelt de arbeidsbemiddelaar. ‘Maar er verdrinkt dan toch teveel jong potentieel. Zwemles is een beter alternatief.’