Duurzame inzetbaarheid: theorie versus praktijk

Duurzame inzetbaarheid blijft een belangrijk thema stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Werkgevers geven aan het belangrijk te vinden dat hun personeel duurzaam inzetbaar is, maar in werkelijkheid lijken ze weinig te doen om hier vorm aan te geven. 

In het snel veranderende landschap is dit een cruciale misser. Hoe kan het dat werkgevers wel beleid formuleren, maar nog te weinig concrete invulling geven aan de inzetbaarheid?

In het rapport ‘Arbeidsmarkt in kaart’ van het SCP wordt gesteld dat werkgevers een bijzonder grote rol spelen in het voorkomen van uitval van hun personeel. Medewerkers die betrokken zijn bij de organisatie, fit zijn en een uitdaging zien in hun dagelijkse werkzaamheden, verzuimen aantoonbaar minder. Investeren om werknemers “fit for the job” te houden is, en blijft, dé manier om ziekteverzuim terug te dringen. 

Auteur Mick Netiv is directeur bij Robidus
Lees ook: Whkbeschikking laat effectiviteit verzuimbeleid zien
                 Werken aan arbeidsperspectief

Maatschappelijke plicht
Los van het vervullen van de maatschappelijke plicht, dwingt de krapper wordende arbeidsmarkt werkgevers om iedereen een eerlijke kans op werk te bieden. Veel groepen krijgen geen baan aangeboden, omdat werkgevers hoge kosten voorzien. Dat de overheid hen helpt bij het beheersen van deze risico’s, weten veel werkgevers echter niet. 

Om een voorbeeld te noemen: gemiddeld genomen geeft slechts 15% van de bedrijven het aantrekken van personeel met een arbeidsbeperking aandacht in hun personeelsbeleid. Waarom? Het aannemen van deze werknemers brengt immers geen financiële risico’s voor het bedrijfsleven met zich mee, door regelingen als de loonkostensubsidie en de no-riskregeling bij ziekte. 

Taak overheid
Enerzijds stimuleert de overheid dat iedereen meedoet op de arbeidsmarkt door het beschikbaar stellen van subsidies. Anderzijds doet dezelfde overheid te weinig aan het re-integreren van zieke werknemers, blijkt onder andere uit cijfers van het UWV. Bij publiek verzekerde werkgevers stroomt zo’n 20% van de langdurig zieken de arbeidsongeschiktheidsregeling WGA in. Doordat wij, samen met de werkgevers, focussen op duurzame re-integratie, verlagen wij dit percentage naar iets meer dan 10%. Dat is beter voor de werkgever, maar zeker ook voor de werknemer. 

Verantwoordelijkheid
In combinatie met een terugtrekkende overheid kunnen we stellen dat het de verantwoordelijkheid is van de werkgevers om zich juist te laten informeren over al de mogelijkheden. Meer mensen moeten gaan participeren op de arbeidsmarkt, zodat we met z’n allen de landelijke economie, en daarmee onszelf, verder vooruit helpen.