Een op drie jongeren is robofoob

Dertig procent van de jongeren tussen de 17 en 30 jaar is bang om in de toekomst vervangen te worden door een robot of computer. Dat blijkt uit onderzoek van YoungCapital onder 900 jongeren.

Lageropgeleide vrouwen vrezen robotisering het meest. Bijna de helft van de vrouwelijke mbo’ers (49 procent) vreest vervangen te worden door een robot of computer. Bij mannelijke mbo’ers is dit slechts 28 procent. Bij universitair geschoolden is het omgekeerde beeld waar te nemen. Slechts 18 procent van de vrouwen in deze groep is angstig voor vervanging, tegenover bijna een kwart (24 procent) van de mannen.

Neuropsychologe Marcia Goddard, in dienst bj YoungCapital, denkt dat de opmars van robotisering sociale vaardigheden in de toekomst belangrijker maakt. “Beroepen waar je sterke sociale vaardigheden voor nodig hebt, zijn beter bestand tegen robotisering en automatisering”, aldus Goddard.De neurowetenschapper wil jongeren bewustmaken van het belang van ‘soft skills’. Daarom ontwikkelt zij neuropsychologische assessment die jongeren meer inzicht moet geven in hun persoonlijkheid en talenten. 

 “Jongeren die nu de arbeidsmarkt opkomen, moeten zich bewust zijn van een kentering in de manier van werken. Vaktechnische vaardigheden kun je prima op de werkvloer leren, maar bedrijven hechten steeds meer waarde aan soft skills. Jongeren weten echter vaak nog niet waar hun talenten liggen, omdat ze minder ervaring hebben”, stelt Goddard.