Engelse bedrijven zien profijt van vierdaagse werkweek

Engelse bedrijven ontdekken vierdaagse werkweek
Twee derde van de Britse bedrijven implementeert een vierdaagse werkweek of heeft dit al gedaan voor minstens een deel van het personeel. Financieel voordeel: circa 104 miljard pond. Dit voordeel ontstaat uit een hogere productiviteit, kostenreducties en een groter welzijn van werknemers. De kwaliteit van het werk blijft minimaal gelijk of verbetert zelfs.

Dat komt naar voren uit een longitudinaal onderzoek van de Henley Business School, onderdeel van de Universiteit van Reading. Het is gehouden onder het topmanagement van vijfhonderd bedrijven. Het onderzoek dateert van dit jaar en is een opvolging van een vergelijkbaar onderzoek uit 2019. Toen was de helft van de vijfhonderd ondervraagde bedrijven bezig met de invoering van een vierdaagse werkweek.

Drie jaar geleden raamde de Henley Business School het financieel profijt op 92 miljard pond. Van de werkgevers die al een verkorte week aanboden, zei 66 procent dat ze de kosten hadden kunnen verlagen, terwijl 64 procent zei dat de kwaliteit van het werk gelijk bleef of verbeterde. Werkgevers zeiden ook dat hun personeel minder gestrest was (78 procent), gelukkiger was (75 procent) en dat ze meer tijd besteedden aan het ontwikkelen van hun vaardigheden (64 procent). Bijna zeven van de tien ondervraagde bedrijven (69 procent) blijkt beter in staat te zijn om oudere werknemers aan te trekken en te behouden, terwijl een vergelijkbaar percentage (67 procent) zei dat ze het gemakkelijker vonden om jongere werknemers aan te trekken.

Aanmoedigen van flexibele werkopties

Jonathan Boys, arbeidsmarkteconoom bij de CIPD, de Engelse vereniging van HR, noemt het bemoedigend dat een kortere werkweek een gunstige vorm van flexibel werken kan zijn in sommige functies of sectoren. “We moeten organisaties aanmoedigen om een reeks flexibele werkopties te verkennen, zodat iedereen kan profiteren van meer flexibiliteit en keuze”, zei hij. De tweeduizend werknemers die zijn ondervraagd voor het onderzoek gaven aan dat ze de extra vrije tijd van een vierdaagse werkweek bij voorkeur doorbrengen met hun familie en vrienden. Ongeveer een derde zei de vrije tijd in te zetten door extra te werken.

Dr. Miriam Marra, universitair hoofddocent financiën aan de Henley Business School, zei dat de pandemie werknemers meer bewust heeft gemaakt van de waarde van de uren die ze werken.
“Het lijkt duidelijker, nu meer dan ooit, dat tijd geld betekent als het in bezit is”, zei ze. “Sommige werknemers voelen zich nu in staat om meerdere banen te vervullen, anderen dat ze meer zouden moeten verdienen voor wat ze effectief kunnen produceren”.

De meerderheid van de werknemers geeft de voorkeur aan een vierdaagse week waarin ze de vijfde vrije dag konden kiezen (69 procent), of waar de vijfde vrije dag een maandag of vrijdag was (61 procent), terwijl de helft zei dat ze een dag in het weekend zouden werken als dat betekende dat ze een vierdaagse week konden werken terwijl ze een voltijdsalaris kregen. De helft (54 procent) van de respondenten zei dat ze liever een optie zouden hebben om op verschillende tijden van het jaar te kunnen wisselen tussen voltijd en deeltijd werken, bijvoorbeeld in deeltijd werken tijdens de zomervakantie. Van de bedrijven die momenteel geen verkorte werkweek aanbieden, zei 70 procent dat ze dachten dat het te ingewikkeld zou zijn om te beheren, terwijl 75 procent zei dat er zorgen waren over de beschikbaarheid voor klanten.

Nederland is al kampioen deeltijdwerk

Het is de vraag of Nederlandse bedrijven hetzelfde enthousiasme aan de dag leggen. Niet als het aan werkgeversvereniging AWVN ligt, adviseur bij cao-onderhandelingen. Woordvoerder Jannes van der Velde geeft aan dat er eerder meer dan minder gewerkt moet worden in Nederland. “We zijn hier kampioen deeltijdwerk, er wordt gemiddeld genomen minder gewerkt dan in andere Europese landen.”
“Uit het Engelse onderzoek komt naar voren dat je werkprocessen behoorlijk flexibel kan inrichten. Als dat de productiviteit vergroot en werkgeluk bevordert, daar zijn we niet op tegen. Maar dat de vierdaagse werkweek een oplossing biedt in grote lijnen, dat geloven we niet. Dat verhoudt zich niet met de gespannen arbeidsmarkt.”

“Wij zetten juist in op meer uren werken, want we zijn al kampioen deeltijdwerken. Het grote probleem is dat er de nodige knelpunten zijn om langer werken mogelijk te maken. Zo moet langer werken aantrekkelijker worden gemaakt, ook financieel. Nu raken mensen die van 20 naar 24 uur werken gaan allerlei toeslagen kwijt die ze nodig hebben.”
“Werken moet ook roostervriendelijker worden gemaakt. Intellectueel is dat niet ingewikkeld, maar het is nog een hele stap om dit voor elkaar te krijgen want er zijn veel belemmeringen. Alles hangt met elkaar samen, er zijn veel partijen bij betrokken en er moet nog veel worden geregeld.”