“Er is sprake van een chronische onderbenutting van kennis en talent”

In de snel veranderende wereld maakt spreker en managementboekauteur Menno Lanting zich zorgen over de chronische onderbenutting van kennis en talent. “Gelukkig kan technologie helpen om dit gat te overbruggen”, aldus openingsspreker Lanting tijdens de jaarlijkse bijeenkomst Workday Elevate.

Lanting benadrukt dat het belangrijk is om technologie niet als doel te zien. Dit illustreert hij aan de hand van een tegenstelling tussen zijn lokale gemeentehuis en de overheid in Dubai. De laatste wikkelt een paspoortaanvraag snel af en levert het identiteitsbewijs per drone. Daarentegen ging Lanting met zijn dochter op de bonnefooi naar het gemeentehuis. Eenmaal daar aangekomen bleek dat er geen wachtenden voor de balie waren. Desondanks was het niet mogelijk om direct paspoort aan te vragen, zelfs niet om een afspraak te maken om een paspoort aan te vragen. “U moet online een afspraak maken”, was het antwoord van de gemeentemedewerker.
Succesvolle organisaties zijn volgens Lanting daarentegen gedreven om zaken makkelijker te maken. Organisaties staan voor twee uitdagingen. “Omgaan met disruptie en het opschudden van de organisatie. Disruptie is niet nieuw. Het is gewoon een andere manier van kijken. Laatst vond ik een boek uit 1996 terug over disruptie. Daarin kwam drie keer het woord internet voor”, zegt Lanting om aan te geven hoe snel ontwikkelingen gaan. Qua organisatiemodellen ziet hij een verschuiving van een hiërarchisch model naar een netwerkmodel. Denken in netwerken in plaats van hiërarchie is één van de zeven principes die wendbare organisaties volgens Lanting moeten hanteren. Tijdens Workday Elevate besprak hij vier van de zeven principes.
 
  • Innoveer flexibele organisatievormen, managementvaardigheden en hoogwaardige innovatievormen. Innovaties komen van mensen die niet beperkt willen worden door een klassieke structuur.
  • Denk in netwerken in plaats van structuren. Hiërarchische structuren zijn nuttig voor het exploiteren van bestaande business, terwijl netwerkstructuren uitgerust zijn voor exploratie van nieuwe initiatieven. De beste manier om innovatie te killen is dan ook het aannemen van een innovatiedirecteur. “Dan denkt de rest: dan hoef ik niet meer te innoveren”, zegt Lanting. Met behulp van technologie moet de kennis op de juiste plekken neerslaan. Dit lukt niet in een olietanker, maar wel met enkele speedboten. Lanting pleit dan ook voor hybride organisaties.
  • Richt je op de zwakste schakel. Hoe kun die als onderscheidend vermogen gebruiken. “Laatste verstuurde ik een factuur aan een opdrachtgever en ik werd binnen uur betaald. Ik dacht dit klopt niet. Dus ik belde die organisatie op. Toen legde die man aan de telefoon mij uit dat het klopte. Zij waren snel gaan betalen omdat de omgang met leveranciers als zwakste plek werd gezien”, zegt Lanting.
  • Zorg voor zingeving en autonomie en stimuleer vakmanschap. Volgens Lanting willen medewerkers een duidelijk doel voor ogen hebben, maar de route met behulp van voortdurende feedback zelf bepalen.
Hette Mollema, Benelux Regional Director bij Workday, borduurde voort op het verhaal van Lanting. Hij gaf aan dat meer dan de helft van de bedrijven uit de FTSE 100 uit 1999 niet langer in de lijst voorkomen. Volgens hem één van de tekenen dat bedrijven er goed aan doen om het disruptieverhaal te omarmen. Zo geeft hij het Japanse Hitachi als voorbeeld. Dat conglomeraat had, zeer gebruikelijk voor Japanse bedrijven, een beloningsstructuur op basis van anciënniteit en niet van innovativiteit. Het beloningsmodel werd afgeschaft en daarnaast werd de kracht van duizend vennootschappen gebundeld. Als gevolg van deze stappen nam de winst in drie jaar met 12 procent toe en steeg ook het aantal talentvolle sollicitanten rap. Bij dergelijke transformatie is het volgens Mollema zaak om goede systemen te hebben die finance en HR bij elkaar brengen. “De meeste systemen zijn inflexibel en voornamelijk ontworpen voor de systeembeheerders.”

Participatiemaatschappij
Deelnemers konden in enkele break-outsessies ervaren hoe er middels te systemen van Workday wendbaarder gewerkt kon worden. Na deze praktische toelichtingen kreeg de ‘Trendwatcher des Vaderlands’ Adjiedj Bakas de gelegenheid om zijn vergezichten te schetsen. Bakas onderscheidt enkele brede trends. Allereerst zijn er grote veranderingen op de arbeidsmarkt op komst. Volgens de trendwatcher komen de overheidsinkomsten onder druk doordat minder mensen gaan werken. “Van dit overheidsbudget gaat 20 tot 30 procent naar defensie, zoals in Israël het geval is”, zegt Bakas. “Hoogopgeleiden blijven veertig uur werken, de rest pakt overheidstaken op.” Daarnaast voorziet hij dat veel mensen meer kleine klussen op gaan pakken. Als voorbeeld noemt hij Helpling, een platform waar consumenten een huishoudster in kunnen schakelen en beoordelen. Daarnaast verwacht hij dat technologie tot grote veranderingen zal leiden. “Zo kan technologie de zorg tot 70 procent goedkoper maken, bijvoorbeeld door een gezondere levensstijl te stimuleren.” Tenslotte stelt Bakas dat af- en bijleren in de toekomst de meest relevante vaardigheid is. “De nieuwe analfabeten zijn degenen die dat niet kunnen.”