Europa scoort op vertrouwen, trots en plezier

Europese werkgevers scoren hoger dan Fortune top 100 op vertrouwen, trots en plezier.

Er zijn dit jaar 12 Nederlandse bedrijven doorgedrongen tot de wereldwijde lijst van Great Place to Work.

De groep hoogst scorende Nederlandse organisaties bestaat uit 7 multinationals met Mars, als voedselfabrikant, op de toppositie. Daarnaast vallen nog 5 Nederlandse organisaties op. Zo staan Protime, Incentro en ORMIT in de Small & Medium lijst en staat dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een Nederlandse organisatie, coöperatie DELA, in de Large lijst.

Ook is er met deze 15e editie van de Europese lijst een nieuwe categorie geïntroduceerd: organisaties met minder dan 50 medewerkers. De Nederlandse nummer 1, Lean Consultancy Group, staat in deze lijst direct op nummer 2 van Europa.

Lees ook: 5 goed betaalde opkomende banen

De IT-branche is het sterkst vertegenwoordigd en scoort het hoogst 38 procent van de 125 organisaties op de lijst behoren tot de IT-sector. Deze branche kenmerkt zich door schaarste aan goede en getalenteerde krachten. Het onderscheidend vermogen om bekend te staan als aantrekkelijke en goede werkgever kan de oorzaak zijn van de vele IT-organisaties op de lijst.

Leren van de kleinere organisaties

Binnen de groep van de 25 Multinationals behoort 20 procent tot de IT-sector. Een uitdaging van een multinational kan zijn om vanuit gezamenlijke waarden te werken die landsgrenzen en culturen overstijgen. De winnaar van deze categorie, Mars, slaagt hierin door hun 5 principes van kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid de basis te laten vormen voor alles wat zij doen. De 25 Multinationals scoren wel lager dan de gemiddelde scores van de 125 organisaties uit de verschillende categorieën tezamen (81 procent ten opzichte van 90 procent).

Europa scoort beter dan Fortune top 100 Naast dat de mate van vertrouwen, trots en plezier in Europa wordt gemeten, wordt exact dezelfde vragenlijst uitgevraagd in de andere regionale gebieden in de wereld, zoals Latijns-Amerika en Azië. In Amerika staat de lijst bekend als de Fortune top 100. De Europese Best Workplaces scoren op het gemiddelde (90 procent ten opzichte van 86 procent), maar ook op de verschillende thema’s uit het Great Place to Work-model hoger dan de Amerikaanse Fortune top 100. Vooral op het gebied van geloofwaardigheid scoren de Europese werkgevers beter.