Europese bonden pakken geweld tegen vrouwen op het werk aan

Op 25 november, de internationale dag voor de beëindiging van geweld tegen vrouwen, presenteerde de Europese vakbeweging (EVV) een plan van aanpak.

Dat omvat acties om geweld tegen vrouwen thuis en op de werkvloer te bestrijden. Het maakt deel uit van het project 'Veilig thuis, veilig op het werk' en bevat onder andere afspraken in cao's.

Uit recent onderzoek van de European Union Agency for Fundamental Rights blijkt dat in Nederland bijna 1 op de twee vrouwen (45 procent) ooit te maken heeft (gehad) met fysiek en/of seksueel geweld, thuis, op het werk of elders. 

Veilig thuis, veilig op het werk 
De EVV hield op 24 en 25 november een conferentie in Madrid in het kader van het project Veilig thuis, veilig op het werk. Bij de EVV aangesloten vakbonden bespraken daar strategieën en maatregelen die ontwikkeld zijn om intimidatie van – en geweld tegen vrouwen te bestrijden. Namens de FNV namen vicevoorzitter Catelene Passchier en bestuurder openbaar vervoer Brigitta Paas deel.   

Passchier riep op tot een stevige bijdrage van Europese vakbonden aan de voorbereiding van de ILO-discussie over dit onderwerp. In 2018 staat 'violence against women and men in the world of work' op de agenda van de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) met als doel het realiseren van wereldwijde regelgeving en acties van regeringen en sociale partners. 

Afspraken in sectorcao's 
Eén van de maatregelen is het maken van afspraken in sectorcao's over veiligheid en het tegengaan van (seksuele) intimidatie van vrouwen op het werk. Seksuele intimidatie kan variëren van flauwe opmerkingen tot betasting en zelfs aanranding en verkrachting. In Nederland staat dit bijvoorbeeld expliciet in de cao voor openbaar vervoer. 

Paas vindt het erg belangrijk dat dit in cao's wordt afgesproken. 'Van vrouwen in een 'mannenberoep' wordt al gauw verwacht dat ze er maar tegen moeten kunnen om grof benaderd te worden of zelfs betast, maar dit is geen risico van het werken in een mannenwereld: het gaat gewoon om ongewenst gedrag.' 

Gerelateerde artikelen