Europese vakbond wil dat EU lage lonen verhoogt
Bedrijven moeten zich daarbij óók verantwoordelijk voelen voor de lonen en arbeidsomstandigheden bij de bedrijven waar ze producten en diensten van inkopen, hun toeleveranciers. Dit maakt deel uit het pleidooi van de ETUC tijdens de World Day for Decent Work afgelopen vrijdag.
In Europa, ook in Nederland, is er volgens de Europese vakbond regelmatig sprake van grove onderbetaling en uitbuiting van werknemers. Zo krijgen tomatenplukkers in Italië een kleine 2 euro per uur. Postbusfirma’s in Oost Europa zorgen ervoor dat vrachtwagenchauffeurs zo’n 40 procent minder betaald krijgen.
Uitbuiting in Duitse vleesindustrie
In Macedonië worden schoenen gemaakt voor bekende merken, waarbij slechts 25 procent van de werknemers een leefbaar loon verdient. Ook de vleesindustrie in Duitsland buit mensen door allerlei constructies uit. In Nederland krijgen mensen in startups, die digitale programma's ontwikkelen en testen voor de deeleconomie, vaak nog geen 1000 euro per maand.
Aan de uitbuiting ligt vaak een stelsel van doorleenconstructies ten grondslag: tussen de werkende en de uiteindelijke opdrachtgever zijn er soms meer dan vier schijven die allemaal loon afsnoepen van degene die het werk uiteindelijk doet en het loon dus behoort te verdienen.
Verantwoordelijkheid van de opdrachtgever in de keten
FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: ‘In Nederland hebben we de eerste stappen voor verantwoordelijkheid van de opdrachtgever in de keten gezet middels de Wet Aanpak Schijnconstructies. Zo’n aanpak is ook voor Europa heel noodzakelijk. Dan komt een leefbaar loon voor veel werkenden en hun gezinnen dichterbij.’