FNV Metaal wantrouwt overname van NXP

Dat de overname van NXP door de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm geen ontslagen tot gevolg heeft, is volgens FNV Metaal nog niet zeker.

Vorige week werd bekend dat Qualcomm het Nederlandse NXP wil overnemen. De Amerikaanse toezichthouder is akkoord, maar de aandeelhouders van NXP moeten nog instemmen.  

Gerald Maenen, bestuurder FNV Metaal: ‘In eerste instantie geeft NXP bij ons aan dat er geen juridische of economische gevolgen zijn voor de Nederlandse NXP en dat er ook geen ontslagen zullen vallen, maar ik ben daar nog niet zo zeker van.’ 

Gevolgen van eventuele dubbelingen
Beide bedrijven produceren chips en het is nog niet duidelijk in hoeverre er dubbelingen zijn, aldus de bestuurder. ‘En of dat gevolgen zal hebben voor de Nederlandse tak van NXP of de toeleveringsbedrijven.’ 

FNV Metaal maakt zich hard voor behoud van werkgelegenheid van de 2400 medewerkers bij NXP in Nederland, die werken op het hoofdkantoor in Eindhoven en in een fabriek in Nijmegen. 

NXP, het voormalige Philips Semiconductors, is marktleider in chips voor de auto-industrie, maar produceert ook chips voor andere toepassingen. Ook Qualcomm produceert chips, maar dan met name voor smartphones.

Kostenbesparingen op de hoofdkantoren
Maenen: ‘Op dit moment is NXP zeer rendabel en erg ‘lean’ georganiseerd. NXP en Qualcomm hebben aangegeven te zoeken naar ‘synergievoordelen’ en kostenbesparing. Daarbij ligt het voor de hand dat ze die eerder vinden bij de hoofdkantoren, waarvan er twee in Amerika staan en een in Nederland.’ 

NXP zit nog in een reorganisatie door de overname van het bedrijf Freescale. Bij de overname van Freescale heeft NXP de personele afbouw in Nederland kunnen beperken tot ongeveer 100 medewerkers. Of dit ook gaat lukken nu NXP zelf wordt overgenomen, is nog onduidelijk. 

Financiële adviseurs als Goldmann Sachs, J.P. Morgan, Evercore en Centerview maken het bedrijven zoals Qualcomm mogelijk om met eigen en vreemd geld kleinere of soms grotere bedrijven qua omzet en beurswaarde over te nemen. Daarmee komen zij weer een stap verder op de ladder van marktleiders, aldus FNV. 

Marktleiderschap door het opkopen van anderen 
Bedrijven zoals Qualcomm zouden zich volgens Maenen meer moeten richten op autonome groei door met eigen personeel, producten en diensten te ontwikkelen die meerwaarde hebben voor consumenten. ‘Nu gaat het alleen maar om het marktleiderschap door het opkopen van anderen.’