Freelancemarkt vergrijst

De freelancermarkt kent steeds meer 55-plussers. Hoe komt dat?

Het aantal freelancers van 55 jaar en ouder steeg de laatste zes maanden met maar liefst 11,5 procent ten opzichte van 2017. Gemiddeld nam het totaal aantal freelancers met twee procent toe. Het aantal freelancers van 25 jaar en jonger steeg met 1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de halfjaarmonitor van Tentoo. De HR-dienstverlener gebruikte hierbij gegevens van ruim 15.000 freelancers en flexwerkers. 

Rollen omgedraaid

‘Voorgaande jaren zagen we voornamelijk een stijging onder het aantal freelancende jongeren. Nu zijn de rollen omgedraaid. Freelancers van 55-plus hebben nu eenmaal meer ervaring op zak’, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. ‘Blijkbaar is de vraag daarnaar de afgelopen maanden toegenomen.’ 

Lees ook: Kun je niet beter freelancer zijn nu?

Langer doorwerken na AOW als zzp'er

Een andere mogelijke verklaring is de algemene vergrijzing van de arbeidsmarkt: ook van de zzp-groep. Maar ook het feit dat ouderen moeilijker werk vinden dan hun jongeren collega’s.

Werkgevers kijken immers naar de kosten en naar speciale regelingen waar oudere werknemers van gebruikmaken. En ook al worden ze er steeds positiever over, doorwerken na de AOW-leeftijd wordt door een hoop werkgevers nog steeds niet gefaciliteerd via een dienstverband. In beide gevallen is het zzp'en dan een voor de hand liggende oplossing.

Uitgaven flexibele schil stijgen

Over alle leeftijdscategorieën is het bedrag dat opdrachtgevers uitgeven aan flexwerkers en freelancers gestegen met zeven procent. Ook is het aantal uren dat opdrachtgevers gebruikmaken van hun flexibele schil gestegen, namelijk met vijf procent. Hoe komt dat?

Den Ronden: ‘Voorheen waren veel werkgevers huiverig om vastigheid te bieden aan medewerkers, maar nu blijkt het juist weer lastig om vast personeel aan te trekken.’ Freelancers bieden hier uitkomst. En dat is te zien aan de tarieven, want de beloning van freelancers stijgt al vijf jaar op rij harder dan die van vaste medewerkers. Zo bleek onlangs uit onderzoek van ING Economisch bureau.