Gegevens medewerkers slecht beschermd

Slechts een kwart van de Nederlandse bedrijven voldoet aan de nieuwe privacywet. 

Dit blijkt uit een peiling van HR-riskconsultant Robidus onder 31 grote Nederlandse organisaties met in totaal meer dan 40.000 werknemers. 25 procent van de bedrijven met meer dan 500 werknemers in dienst, voldoet nu aan de wet. De boete voor het niet naleven van de nieuwe Europese privacywet GDPR, die in Nederland is omgedoopt tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), kan in de miljoenen euro’s lopen.

Op de vraag hoe AVG-proof de bedrijven op het moment zijn, geven ze zichzelf een mager zesje (5,7). “Deze organisaties kunnen zich echter geen zesjescultuur permitteren. Met één slippertje daalt het cijfer naar een onvoldoende en daar kleven aangrijpende gevolgen aan,” zegt Mick Netiv directeur van Robidus. “Dat bedrijven nog steeds niet klaar zijn voor de nieuwe wet, vind ik zorgwekkend. Alhoewel ik ook begrijp dat er veel onduidelijkheden zijn, zeker omtrent de verplichtingen en handhaving.”

Vertrouwen- en imagokwestie

Dat 75 procent van de bedrijven de gegevens van onder andere hun eigen werknemers niet veilig hebben gesteld, is opmerkelijk. Het gaat hier om persoonlijke gegevens van minstens 30.000 werknemers (75 procent van 40.000). Daar komen ook nog de gegevens bij van personen buiten de organisaties. Netiv: “Los van het feit dat organisaties enorm hoge boetes riskeren, doen bedrijven er verstandig aan om de bij hun opgeslagen persoonsgegeven op de juiste manier te beveiligen. Dat is gunstig voor het betrouwbaarheids-imago en uiteindelijk het vertrouwen dat mensen in het bedrijf hebben.”

“Bedrijven hebben vanaf 25 mei een verantwoordingsplicht”, stelt Netiv. “Dat betekent dat zij een privacy-administratie moeten bijhouden, over welke gegevens ze bewerken en met welk doel. Maar ook over hoe ze de beveiliging hebben ingericht. Een inrichting die weer aan strenge eisen is onderworpen. Bovendien moeten bepaalde organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (DPO of Data Protection Officer) aanstellen die binnen de organisatie toeziet op de naleving van de privacyregels.” Voldoet een bedrijf niet aan deze eisen dan riskeert het een boete van 10 miljoen euro. Uit de rondgang blijkt dat slecht 37,5 procent van de bedrijven dit al hebben gedaan.

 

Wilt u uw kennis efficiënt op een hoger niveau brengen? Heeft u behoefte aan praktijkgerichte cursussen maar ontbreekt het u aan tijd? Volg dan onbeperkt online cursussen uit ons geaccrediteerd, actueel en praktijkgericht e-learning aanbod. In uw eigen tempo, waar en wanneer u wilt. Op uw laptop, tablet of zelfs mobiele telefoon.