“Goede kans” op betaald werk groter dan ooit
Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een goede arbeidsmarktkans.
Van de Nederlandse beroepsbevolking heeft 49% op dit moment goede kansen op de arbeidsmarkt. Dat is een verbetering met 3% ten opzichte van het vierde kwartaal 2015 en zelfs een stijging van 23% ten opzichte van twee jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.
Tegelijkertijd bevindt 51% van de Nederlandse beroepsbevolking zich in ‘de badkuip’. Een positie waar er meer aanbod is dan vraag en de arbeidsmarktpositie minder goed is. Eén op de zes (17%) is zelfs kwetsbaar. Deze groep kwetsbaren is minder snel gedaald (-5%) dan de groep met een goede kans is gegroeid (+12%).
Meer personen een betere arbeidsmarktkans
De aantrekkende economie zorgt ervoor dat er steeds meer personen een betere arbeidsmarktkans krijgen. Tussen het vierde kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 is deze groep met 3% gestegen en in de afgelopen twee jaar met 23%.
Dit is vooral het gevolg van de sterk aantrekkende vraag (alleen in 2015 waren er al 22% meer online vacatures) en het afnemende aanbod op de arbeidsmarkt. Hierdoor ontstaat er relatief meer schaarste en verbetert de arbeidsmarktpositie van de beroepsbevolking.
Beperkt effect economische groei
Maar de schaarste neemt vooral toe in segmenten van de arbeidsmarkt waar het aanbod van mensen al krap was. Het effect van de economische groei op mensen die al slechte kansen hadden, is beperkt.
De beroepsgroepen die in het eerste kwartaal van 2016 ‘uit de badkuip’ zijn gekomen en een arbeidsmarktkans hebben van boven de 70%, zijn:
•Dienstleiders en coördinatoren (mbo)
•Systeem- en applicatiebeheerders (mbo)
•Network administrators (mbo)
•Winkelverkoopleiders (mbo)
•Kappers (mbo)