Groei detacheerders vlakt over de hele linie af – kentering na jaren van flinke omzetstijging
Na acht kwartalen op rij stevige omzetgroei voor detacheerders over de hele linie, vlakt deze in het tweede kwartaal van 2023 iets af naar ‘slechts’ 8 procent. Dat meldt de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de branchevereniging voor detacheringsorganisaties. Er is sprake van afvlakking in het aantal vacatures en in de duur van de opdracht.
Pas op de plaats
Het aantal gedetacheerden in vaste dienst bij detacheerders is vergeleken met een jaar geleden met 13 procent fors gestegen, blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de branchevereniging. Werkgevers in de branche zien de arbeidsmarkt en hun rol veranderen en geven werknemers waar ze behoefte aan hebben: een vast dienstverband met de mogelijkheid om verschillende klussen te kunnen doen.
Volgens Fred Boevé,, bestuurslid van de VvDN, zou het afgelopen kwartaal wel eens een kentering voor de sector kunnen zijn. Hij zegt dit in een artikel van Wouter Boonstra op de site van Binnenlands Bestuur: “We zien dat opdrachtgevers risicomijdend gedrag vertonen en een pas op de plaats maken.”
De omzet van de detacheerders stijgt nog wel, maar minder hard dan de voorgaande achtereenvolgende acht kwartalen. “We zien wel steeds meer dat inlenende organisaties door de personeelsschaarste de contractvorm minder relevant vinden, als er ze maar de beschikking krijgen over de competenties.”
Kritischer op budgetten
Ook bij de overheid is de afvlakking ‘zeker het geval’, aldus Boevé. Hij wijst erop dat door de afbouw en afschaffing van het coronabeleid de medische kant behoorlijk is teruggelopen. “Aan de andere kant zie je dat het inlenen van zzp’ers veel minder gebeurt. Men heeft liever lege bedden in verpleeghuizen, omdat het te duur is om mensen in te huren.”
Afvlakking is ook te zien in de juridisch hoek, bij de zogenoemde paralegals en onder kandidaten met een hbo-achtergrond. Mede door het aflopen van regelingen als de NOW en andere coronatrajecten. “Er lopen minder grote projecten bij de overheid, al komen er wel een paar grote aan, zoals de afwikkeling van de toeslagenaffaire en de aardbevingsschade in Groningen.”