Onderzoek: opscheppende leidinggevende in rolmodel kan ondergeschikten inspireren en motiveren
Wanneer leidinggevenden die als rolmodellen worden gezien opscheppen over hun werkprestaties, voelen ondergeschikten zich geïnspireerd en gemotiveerd. Ze zien de zelfpromotie van hun leidinggevende als informatie die hun op weg kan helpen om ook succesvol te worden. Wanneer collega’s opscheppen, roept dit evenwel negatieve emoties op. “Als zij dat succes hebben behaald, waarom wij dan niet?”, is dan de reactie. De prestaties van directe collega’s zijn een bedreiging voor het ego.
Dit alles blijkt uit het artikel op de site van INSEAD Business School door onderzoekers Kelly Nault (IE Business School) en Andy Yap (INSEAD). In tegenstelling tot eerdere onderzoeken naar zelfpromotie, richtte dit (meta-)onderzoek zich niet naar wat mensen ermee opschieten om aan zelfpromotie te doen, maar naar wat het emotionele effect van zelfpromotie op anderen is. Het onderzoek van Nault en Young is gebaseerd op negen experimentele studies met 2.600 deelnemers.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Leidinggevenden kunnen hun voordeel doen met de uitkomsten van dit onderzoek trekken, denken de auteurs. “Aarzel niet om positieve dingen over jezelf te delen wanneer je teamleden in de buurt zijn. Wel moet wat je vertelt relevant zijn voor hun professionele leven. Om je teamleden te inspireren, doe je er ook goed aan prestaties onder de aandacht te brengen die voor hen ook haalbaar zijn. Dat spoort medewerkers aan zich in te spannen om succesvoller te worden. Omdat jij het goede voorbeeld hebt gegeven.”