Hein Knaapen (ING): ‘Stop met denken in processen’

CHRO profiel Hein Knaapen
Wanneer voegt HR écht waarde toe aan de organisatie? Alleen wanneer ze focust op keiharde prioriteiten, stelt Hein Knaapen, CHRO van ING.

HR is pas echt van strategische waarde, wanneer zij zich volledig toelegt op enkele prioriteiten. Dat betekent niet alleen méér aandacht naar deze prioriteiten verleggen, maar vooral ook stoppen met andere, minder relevante activiteiten. Keuzes maken dus.

Dat stelt Hein Knaapen, CHRO van ING en in 2017 genomineerde voor de CHRO of the Year-verkiezing van de CHRO Community. Knaapen schreef zijn visie in een artikel over waardecreatie van HR op LinkedIn. 

'Zeer vermakelijk voorbeeld'

ING zelf legt deze strategische prioriteiten bij performancemanagement, opvolgingsplanning, leiderschapsontwikkeling en het ontwikkelen van vakmanschap van medewerkers. HR zorgt voor toegevoegde waarde wanneer zij deze vier zaken ontwikkelt, met name bij het management zelf. Het HR-team van de bank wordt hier tot 2020 naar omgevormd. 

Om dit te bereiken, zal HR de traditionele blik op processen en procedures vaarwel moeten zeggen en zich moeten focussen op output. Processen zijn niet het belangrijkste, toch gaat daar te veel aandacht naartoe, schrijft Knaapen stellig. De ‘verhitte discussie’ in het vakgebied rondom het afschaffen van het jaarlijkse beoordelingsgesprek noemt Knaapen een ‘zeer vermakelijk voorbeeld’ hiervan. 

Lees ook het interview met Hein Knaapen: 'Levensvisie in leiderschap'

Cultuur is een gevolg, geen prioriteit

‘Het systeem van performancemanagement is slechts een vehikel. Werken aan het ambitielevel van medewerkers is de daadwerkelijke stuwkracht voor waardecreatie.’ De impact van HR zit hier in het bouwen van het vermogen van managers om dat continue gesprek te voeren. Maar ook om te zorgen dat de ambities en vaardigheden in lijn zijn met de organisatiestrategie. En dat is moeilijk. Knaapen: ‘Ook bij ING merken nu hoe weinig managers hier écht goed in zijn.’

Veel bedrijven zien werken aan de cultuur momenteel als prioriteit rondom dit soort thema’s. Begrijpelijk, maar opnieuw niet de juiste focus, volgens Knaapen. ‘Cultuur is meer een gevolg van het werken aan de belangrijkste prioriteiten die moeten zorgen voor die waardecreatie – en dus niet een prioriteit op zich. Cultuur verandert pas wanneer de organisatie werkt aan diens people-prioriteiten.’ 

Vaak heeft elk team zijn eigen purpose, leider en cultuur. Teams streven naar vrijheid en autonomie. Hoe zorgen we ervoor dat zij toch met elkaar verbonden blijven, een gedeelde purpose voelen en beleven? Ga hierover op 2 april met andere CHRO's in gesprek en meld je aan met code WLHR20.