Helft bedrijven: voortbestaan door coronacrisis in gevaar

Van de niet-financiële bedrijven vreest een aanzienlijk deel voor hun voortbestaan als de coronacrisis lang aanhoudt, aldus CBS-cijfers.

Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een half jaar aanhoudt. Mocht de coronacrisis langer dan twaalf maanden duren dan verwacht 60 procent dat het doek voor hun bedrijf valt in de huidige vorm. 

Een ruime meerderheid van ondernemers gaat verder uit van afname in het tweede kwartaal van omzet en personeelssterkte door de coronacrisis. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin april onder bedrijven werd gehouden.

Uit het onderzoek – dat begin april gehouden werd – blijkt dat ruim 15 procent van ondernemend Nederland op dat moment verwachtte de continuïteit van hun bedrijf niet te kunnen handhaven als de coronacrisis langer dan twee maanden duurt en 31 procent als de crisis langer dan drie tot zes maanden duurt.

Grotere bedrijven minst somber

Ruim 22 procent van de kleinere bedrijven (5 tot 20 werkzame personen) verwacht de crisis niet te overleven in de huidige vorm als deze langer dan twee maanden duurt. Mocht de crisis langer dan een half jaar duren dan vreest 56 procent van de kleinere bedrijven voor hun voortbestaan. Opvallend hierbij is dat grotere bedrijven (50 of meer werkzame personen) verwachten minder snel in gevaar te komen.

Ongeveer 75 procent van de ondernemers gaat uit van een afname van de omzet door corona in het tweede kwartaal, bijna 44 procent verwacht een omzetdaling van meer dan 20 procent. Slechts 6 procent van het totaal aantal ondernemers verwacht een toename van de omzet. 

Gunstige omzetverwachtingen

Ondernemers die groei van omzet voorzien komen vooral voor in de detailhandel (27 procent) en vervoer en opslag (8 procent). Naast een omzetdaling verwacht een ruime meerderheid van bedrijven ook een afname van de personeelssterkte in het tweede kwartaal. Bijna een kwart van de bedrijven verwacht de hoeveelheid personeel met zelfs meer dan 20 procent te moeten reduceren als gevolg van de coronacrisis.
 
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland laat het onderzoek zien hoe hard de coronacrisis momenteel in veel sectoren ingrijpt. De werkgeversorganisaties wijzen erop  dat het cijfers van begin april zijn en dat het beeld inmiddels waarschijnlijk verder verslechterd. 

Wergeversorganisaties dringen aan op tweede noodpakket

“Deze cijfers onderstrepen het belang van een goed tweede steunpakket dat bedrijven ook door de ‘anderhalve meter-fase’ kan trekken nu zij straks nog steeds flink verlies draaien en ook de vaste lasten bijvoorbeeld niet meer kunnen financieren.” 

Nu de crisis naar verwachting lang aanhoudt, is het volgens de werkgeversorganisaties daarnaast belangrijk dat om ondertussen ook te werken aan nieuw perspectief “door verstandige investeringen die ons land sterker maken naar voren te halen, zoals investeringen in woningen, infrastructuur en verduurzaming.” 

De resultaten komen uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Deze wordt gehouden onder bedrijven met 5 of meer werkzame personen in het niet-financiële bedrijfsleven. Dat zijn alle bedrijven zonder de banken, de verzekeraars en de pensioenfondsen.