Algoritmisch management niet langer voorbehouden aan platformeconomie

Volgens de auteurs van het artikel ‘Wat is de impact van algoritmisch management op de kwaliteit van arbeid in reguliere organisaties?’, is het gebruik van algoritmisch management niet langer exclusief voorbehouden aan de platformeconomie. Ook traditionele organisaties maken steeds vaker gebruik van algoritmen en data om hun medewerkers aan te sturen. Het doel hiervan is vaak efficiëntere processen en tevreden werknemers. Maar zonder zorgvuldige beleidsmaatregelen kan deze technologie juist negatief uitpakken voor werkplezier en welzijn.
Uit een nationale enquête onder werknemers blijkt dat velen een toename van controle ervaren door het gebruik van algoritmisch management. Deze extra controle gaat vaak gepaard met minder autonomie, hogere werkdruk en een verhoogd risico op burn-out. De geautomatiseerde aansturing van werkprocessen kan ervoor zorgen dat werknemers minder vrijheid ervaren in hoe ze hun taken uitvoeren. Dit kan de werktevredenheid verminderen en het gevoel van betrokkenheid bij de organisatie ondermijnen.
- Beperk je datahonger: het verzamelen van data over werknemers en hun functioneren kan onbedoelde consequenties hebben voor de arbeidsrelatie en de ervaren kwaliteit van arbeid. Het is belangrijk hier als manager terughoudend mee om te gaan;
- Houd het transparant: communiceer tijdig en duidelijk over het verzamelen van data, verhelder waarvoor deze data wordt gebruikt en waarvoor niet;
- Heb oog voor privacy: Informatierapporten op groepsniveau bieden vaak al veel informatie en geven medewerkers minder het gevoel dat ze individueel in de gaten worden gehouden. Maar let op: privacy gaat over meer dan alleen dataprotectie;
- Behoud de human touch: het gaat niet alleen om wat er wettelijk mag, en technologisch kan. Ga samen met werknemers na wat een wenselijke inzet van algoritmisch management is. Hou hierbij oog voor de menselijke maat.
via: Das, D., Van der Torre, W., Van Dam, L., Zoomer, T., Preenen, P. (2025). Wat is de impact van algoritmisch management op de kwaliteit van arbeid in reguliere organisaties? Tijdschrift voor HRM, 2025 editie 1, 84-107.
Enkel een negatief beeld schets het onderzoek dan ook weer niet. Soms kan de inzet van algoritmisch management zelfs bijdragen aan een betere werkomgeving. Praktijkvoorbeelden zien dat technologie ook wordt gebruikt om de autonomie van werknemers juist te vergroten en de mentale belasting te verminderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer algoritmen worden gebruikt om routinetaken te automatiseren, waardoor werknemers zich kunnen richten op complexere en voor hen interessantere werkzaamheden.
Meer transparantie voor meer draagvlak implementatie AI
De impact van algoritmisch management is sterk afhankelijk van hoe organisaties het inzetten concluderen de onderzoekers. Aan HR-professionals en managers de taak om hun rol bij het vormgeven van deze technologie nader te bestuderen. Transparantie naar werknemers toe, kan vanuit het management, bepalend zijn voor hoe werknemers de implementatie van technologie ervaren. Bovendien is het betrekken van werknemers in een vroeg stadium helpend om zo meer draagvlak en acceptatie te creëren.
In deze collegereeks, georganiseerd door TIAS School for Business and Society en HR Academy, ligt de focus op de invloed van AI op de organisatie als geheel. Vooraanstaande experts koppelen academische inzichten aan praktijkvoorbeelden, zodat je AI effectief kunt inzetten binnen HR en de organisatie toekomstbestendig maakt.
Toekomstig onderzoek nodig
Hoewel dit onderzoek een eerste inzicht biedt in de effecten van algoritmisch management binnen reguliere organisaties, benadrukken de onderzoekers dat verder onderzoek absoluut nodig is. Vooral de langetermijneffecten en de precieze relatie tussen technologie en werkervaring verdienen nadere studie.
Lees meer: Dataexpert: “AI-tools kunnen HR-analytics enorme boost geven – zeker met je eigen HR-data”