ChatGPT verovert HR-agenda: “Wat nu al kan, had ik echt niet verwacht”

Ook HR-professionals kunnen inmiddels niet meer om ChatGPT heen. Alle HR-werkzaamheden zijn in principe te optimaliseren met de AI-tool, van het ontwerpen van recruitmentprotocollen tot vacatureteksten en van het uitwerken van onboardingprogramma’s tot arbeidsvoorwaarden. Vincent Roders laat HR-professionals kennismaken met de mogelijkheden.

Door: Ruud Coumans en Toine Al

Ruud Coumans en Toine Al gaan in gesprek met Vincent Roders over dé fascinatie van veel professionals van dit moment: ChatGPT. Vincent is docent van de masterclass ‘ChatGPT en Artificial Intelligence’ die hij voor HR-professionals namens de HR Academy verzorgt. Dit is aflevering 88 van de podcastserie over innovatie en leiderschap.

 

Voordat Vincent aan het woord komt, eerst de reactie van ChatGPT zelf op de vraag om zichzelf te introduceren als HR-assistent: kun jij kort vertellen hoe jij HR-professionals in hun werk kunt ondersteunen?

ChatGPT: “Ik kan uitgebreide informatie verstrekken over werving en selectie, talentontwikkeling, arbeidsrecht en arbeidsvoorwaarden. Bovendien kan ik advies geven over werknemersbetrokkenheid, conflictoplossing en effectief prestatiebeheer. Ik kan ook helpen bij het opstellen van vacatureteksten en interviewvragen en suggesties bieden voor trainingsprogramma’s om vaardigheden van medewerkers te verbeteren.”

 

Vincent, wat heeft vooral jouw interesse gewekt?

“Natuurlijk waren er afgelopen jaren voorbeelden wat Artificial Intelligence kon betekenen. Ik noem een Elon Musk, die met Tesla ontzettend aan de weg aan het timmeren is, met zelfrijdende auto’s. Maar ik viel toch echt van mijn stoel toen eind vorig jaar ChatGPT zijn doorbraak beleefde. Vol verbazing zat ik te kijken naar de output die deze chatbot genereerde op mijn vragen.”

Dacht je ook meteen dat het voor HR heel relevant zou kunnen worden?

“We zijn pas een paar maanden verder, dus het is nog een beetje te vroeg om daar nu al definitieve uitspraken over te doen.”

Kun je toch een voorbeeld geven hoe ChatGPT HR kan gaan helpen?

“Een praktisch voorbeeld: stel, je moet een vacaturetekst schrijven. Dan geef je een aantal key words aan je digitale assistent en vraagt: maak hier een goede tekst van. Tot mijn verbazing komt er dan een behoorlijk goede tekst uit. Dat gebruik ik nu ook in mijn trainingen. Ik presenteer dan twee versies van een vacaturetekst, eentje door mijzelf geschreven en eentje door ChatGPT, en vraag of de cursisten kunnen zien welke tekst door mij is geschreven en welke met artificial intelligence. En ja dan kiest toch al 40 procent voor de versie van ChatGPT. Dat had ik echt een half jaar geleden niet verwacht.”

Kan ChatGPT helpen bij het vinden van geschikte kandidaten?

“Het zoeken van kandidaten kun je niet aan ChatGPT vragen. Maar je kunt wel vragen om een mooie vacaturetekst op basis van een functieprofiel. Of vragen of de functie waarvoor je iemand zoekt, bijvoorbeeld een digital marketingmanager, wel goed omschreven is. Want misschien zoeken mensen op een andere titel dan op de term digitale marketingmanager, en daar kan ChatGPT uitstekend bij helpen: die komt met gemak met 5 alternatieve functieomschrijvingen.

Als je vervolgens 10 sollicitatiebrieven met cv’s binnenkrijgt, kun je ChatGPT vragen welke van die 10 cv’s aansluiten op de functie van digital marketingmanager. Daarbij kom je wel een beetje op glad ijs, want eigenlijk laat je de keuze dan aan een computer over, zonder precies te weten wat die met de data doet. Maar goed, het kan wel helpen bij de voorselectie.”

Ontdek de impact van AI en ChatGPT op de toekomst van werk én op jouw eigen HR-werkzaamheden! Tijdens deze inspirerende middag op 21 september in AFAS Leusden nemen we je mee op een reis door de wereld van AI in HR. Ontdek hoe AI HR-werkzaamheden kan optimaliseren en stroomlijnen, en zo zorgt voor verbeterde efficiëntie en tijdwinst.

Kun je ook vragen welke arbeidsvoorwaarden bij een functie passen?

“Als ik weer dat voorbeeld van die marketingmanager neem, dan kun je vragen aan ChatGPT welk salaris past bij een marketingmanager met 5 jaar ervaring, WO-opgeleid. Dan komt hij met een antwoord, zeg even met een range van 4.000 of 5.000 euro in de maand exclusief secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar dan moet je wel bedenken dat de data die ChatGPT gebruikt tot eind 2021 lopen, dus daar moet je voorzichtig mee zijn. Dat is nu nog een van de nadelen, dat het niet actueel is.”

 “Zie het antwoord van ChatGPT niet als de absolute waarheid”

Dus als je ChatGPT advies vraagt op arbeidsrechtelijk terrein, dan is recente jurisprudentie en wetgeving niet meegenomen?

“Nee, die staat er op dit moment nog niet in; dat is natuurlijk echt wel een dingetje. Zeker bij juridische zaken is het heel belangrijk dat je kritisch blijft kijken naar wat daar voor output gecreëerd wordt. Je kunt arbeidsrechtelijke vragen prima voorleggen aan ChatGPT, maar zie het antwoord niet als de absolute waarheid.”

Zijn er ethische dilemma’s waar je als HR-professional tegenaan loopt bij het gebruik van ChatGPT?

“Dat speelt bij elke innovatie: de technologie loopt voor de wet- en regelgeving uit. Dat speelde ook bij de opkomst van internet en van sociale media. Het is terecht dat er ook nu veel over ethisch dilemma’s wordt gesproken. Als HR-professional heb je bijvoorbeeld met cv’s te maken. Als je al die data uit cv’s aan een systeem als ChatGPT voedt, dat ergens in de cloud iets doet met die informatie en daar vervolgens weer een antwoord op formuleert… Ik begrijp heel goed dat er dan red flags komen, want op juridisch gebied en uit privacy-oogpunt willen we dat eigenlijk niet, maar het kan wel. Hoe je AVG-proof werkt met ChatGPT, daar weet ik het antwoord niet op. In Brussel wordt nu hard nagedacht over wet- en regelgeving rondom Artificial Intelligence.”

Maar er blijft nog een hele batterij vragen over die je wel aan ChatGPT kunt voorleggen, natuurlijk.

“Jazeker! Je kunt supersimpel salarisindicaties vragen, teksten verrijken, teksten beter laten maken. Je kunt het systeem vragen om van een tekst een presentatie te maken inclusief een samenvatting met een aantal bullets voor een PowerPointpresentatie… De mogelijkheden zijn legio! Ik weet af en toe niet waar ik moet kijken, omdat er zo veel gave dingen zijn.”

Je geeft ook de masterclass ChatGPT en AI voor HR-professionals. Hoe bereidt deze masterclass deelnemers voor op de uitdagingen en kansen op het gebied van AI?

“Het programma bestaat uit twee delen. Het ochtendprogramma gaat over de laatste trends: wat is er allemaal, waar gaan we heen? Dat deel is nooit hetzelfde, want wat ik vorige maand gemaakt heb, moet ik deze maand alweer aanpassen – zo snel gaan de ontwikkelingen. Na de lunch gaan we aan de slag: hoe kun je ChatGPT op zo’n manier voeden dat de output beter en beter en beter wordt? Dat doe je door slim vragen te stellen. Klein voorbeeldje is de tone of voice: je kunt de chatbot vragen om heel zakelijk te schrijven, maar ook om een jong, energiek, enthousiast bericht te maken; dan krijg je een compleet andere tekst terug. Dus daar gaan we mee spelen. En we gaan gericht aan de slag met een probleem waar jij op dat moment mee bezig bent binnen jouw bedrijf. Het is vooral leren door te doen. Het is echt een feestje om dat te mogen begeleiden.”

“Je bent naïef als je zegt dat het jouw beroep niet gaat raken”

Ontmoet je weleens scepsis? Mensen die zeggen: voor mijn beroep gaat dit niet gelden?
“Een tijdje circuleerde op LinkedIn het verhaal van een bouwbedrijf. Dat adverteerde dat ChatGPT allemaal mooi en aardig is, maar dat we het bouwen van huizen en kantoren toch echt nog zelf zullen moeten doen. Kijk, en dan kan ik een filmpje laten zien van een robot die een bouwvakker helpt met het sjouwen van spullen. Dus ook daar zie je innovatie en automatisering. Je bent naïef als je zegt dat het jouw beroep niet gaat raken.”

 

Masterclass & Event

Wil je meer kennis op het gebied van ChatGPT en wil je weten hoe het jou kan helpen in je werk? De komende maanden organiseren we de masterclass ChatGPT en AI voor HR-professionals. Ook kun je je aanmelden voor het event ‘De Impact van ChatGPT en AI op HR’, op 21 september in AFAS Leusden. Neem daarvoor een kijkje op HRacademy.nl.