Zo komt HR vooraan bij budgettering
Wie zich het beste aanpast, overleeft. Dat hebben we van Darwin geleerd. Zonder al te dramatisch te willen doen, kun je zeggen dat dit in het onzekere zakelijke klimaat van tegenwoordig, ook geldt voor HR-professionals. Op routine doorgaan met administratieve taken terwijl de wereld om ons heen verandert; het kan gewoon niet meer. Als er echter één deur sluit, gaat een andere weer open. HR heeft voldoende mogelijkheden om een meer strategische rol te grijpen.
HR heeft de unieke positie om inzichten uit personeelsdata in te zetten om niet alleen het management verder te helpen, maar ook de medewerkers zelf. Dat vraagt om een andere houding van HR-leiders. Zij moeten hun aandacht verleggen van procesmanagement naar ‘employee enablement’ en meetbare uitkomsten. Het doel: beter aansluiten bij de business.
Er is zoveel meer uit data te halen
Iedereen snapt het belang van HR-data zoals die nu gebruikt wordt, maar er is zoveel meer uit te halen als je data samenvoegt met data van andere organisatieonderdelen. In de meeste organisaties zijn de mensen de grootste kostenpost én de grootste winstmakers. Als HR in staat is om de volle diepte en reikwijdte van financiële data en personeelsgegevens te benutten, kun je het management en bestuur waardevolle inzichten bieden en tegelijkertijd de individuele medewerker motiveren met persoonlijke data.
HR-professionals zouden verder dan domeinspecifieke systemen moeten kijken. Gelukkig is de technologie er om personeelsgegevens en financiële data in één systeem onder te brengen. Daarmee manoeuvreert HR zich niet alleen vooraan bij strategische planning en budgettering, maar ook bij het prognosticeren omtrent overnames en fusies, het afstoten van bedrijfsonderdelen, reorganisaties, uitbreidingen en dergelijke.
Combineer personeelsgegevens met financiële data
Je kunt die datacombinatie van twee kanten bekijken. Onderaan wordt elke mutatie – als iemand aangenomen wordt, van functie wisselt of opslag krijgt – opgenomen in het complete plaatje van de business en van de individuele medewerkers. Dat biedt medewerkers een uniek, persoonlijk perspectief van hun rol en betekenis in de organisatie.
Over de auteur: Hette Mollema is Regional Director Benelux bij Workday
Kijk je op een hoger niveau dan zie je dat HR-data die met financiële data in één systeem samenkomen slimme groeistrategieën kunnen ondersteunen. Als CEO’s uitbreiding overwegen dan moeten hun teams personeelssterkte, kantoorruimte, reiskosten en infrastructurele uitgaven in kaart brengen om een goede kosten-batenanalyse te kunnen maken. Voor inzicht in specifieke data zoals arbeidspotentieel, beschikbare kantoorruimtes, de vervoersmogelijkheden tussen locaties of de lokale norm voor employee benefits is HR nodig. Dat geeft HR een doorslaggevende stem bij de keuze voor locaties.
Lees ook: HR als stabiele factor in woelige tijden
Als je nu al niet mee kunt…
Uiteindelijk gaat het erom dat HR-leiders in het dynamische zakelijke klimaat van nu ervoor zorgen dat hun teams over juiste vaardigheden en instrumenten beschikken. Kunnen ze naast data verzamelen deze data ook analyseren? Kunnen ze de business op basis van reële data aanbevelingen doen waarmee niet alleen regels worden nageleefd, maar die onderaan de streep ook iets opleveren?
Als je nu al niet mee kunt met de moderne technologie, dan loop je binnen vijf jaar helemaal achter de feiten aan als machine learning en artificial intelligence de belangrijkste aanjagers zijn van zakelijke waarde. Door nu te bouwen aan de juiste infrastructuur en vaardigheden kunnen bedrijven toekomstige onzekerheden overwinnen. Aanpassen om te overleven, dat is de leidraad.