Hoe maak en houd je een topteam?
De HR-functie zit middenin een transformatiefase. Een transformatie van enorme proporties, aangezien HR-managers flink onder druk staan om groei te ondersteunen en bij te dragen aan het competitieve vermogen van de organisatie. Tegelijkertijd zie je de behoeften van werknemers veranderen. Met name de jongere generatie, beïnvloed door technologische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen, verwacht veel van de werkgever en de bedrijfscultuur.
Die voornoemde transformatie lijkt HR vooralsnog goed af te gaan. Er wordt flinke vooruitgang geboekt in het gebruik van moderne technologie, zoals cloud computing, om kosten te verlagen en efficiency te verhogen. Maar het eindstation is nog lang niet in zicht. Om organisatiegroei te ondersteunen, zal HR in staat moeten zijn flexibel en snel om te gaan met veranderingen in bedrijfsprocessen en -strategie, terwijl het bestuurders helpt betere beslissingen te maken met behulp van aanwezige data en kennis.
Hoort switchen van werkgever heel normaal te zijn?
Een voorwaarde voor duurzame groei van de organisatie is een heldere, aansprekende HR-strategie die zowel aanwezig talent bindt, als ook aankomend talent werft. Jongere werknemers stappen eenvoudiger over naar een nieuwe werkgever dan oudere generaties. Wereldwijd onderzoek van Deloitte laat zien dat 44 procent van de ondervraagde millennials zichzelf binnen twee jaar van werkgever ziet veranderen. Kansen op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het opdoen van unieke ervaringen, zijn belangrijker geworden dan baanzekerheid en een goed salaris.
Bovendien gaan we in de nabije toekomst vaker volledig informatiegedreven werken, waar en wanneer ook ter wereld. Van werkgevers wordt verwacht dat ze systemen hebben die dit faciliteren en dat deze net zo eenvoudig werken als populaire apps voor mobiele apparaten. Op hun beurt stellen werkgevers, net als consumenten, hogere eisen aan de beschikbaarheid van data. Deze ontwikkelingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat jaarlijkse evaluaties zullen verdwijnen omdat digitale tools direct inzichten verschaffen omtrent medewerkersprestaties.
Bedrijfscultuur vormt het fundament onder een aansprekende, solide organisatie
Wat niet vergeten mag worden – en wat helaas vaak niet goed lukt – is dat de bedrijfscultuur naar deze situatie mee moet groeien. Een passende cultuur vergroot de kans op het behouden van talent. Zoals we inmiddels weten is er meer nodig dan een paar hippe zitzakken en een tafelvoetbalspel om toptalent te behouden. De bedrijfscultuur moet bijvoorbeeld mogelijkheden scheppen om thuiswerken mogelijk te maken, vakantie flexibel in te delen en sociale activiteiten met collega’s te ondernemen.
Verouderde on-premise ERP-systemen weten genoemde veranderingen nog niet te faciliteren. Ze werken geïsoleerd, complex en niet intuïtief. Voor brede adoptie is noodzakelijk dat systemen gebruiksvriendelijk zijn, taken eenvoudig gecompleteerd kunnen worden en data van andere systemen wordt meegenomen om nieuwe inzichten mogelijk te maken. De eisen van de moderne tijd maken dat de toegang tot en de verwerking van data real-time moet kunnen gebeuren.
Spotlight verplaatst zich naar HR
De transformatie die HR doormaakt, plaatst de HR-functie in een positie waarbij zwaarwichtige besluiten gemaakt gaan worden. Op de corporate agenda kruipen people- en talentmanagement elk jaar omhoog, wat betekent dat zowel HR als C-level executives zich ervan moeten verzekeren dat de tools en de cultuur aanwezig zijn om in het competitieve landschap te blijven overleven. Alleen dan kun je topkrachten behouden en van de beste mensen gebruik blijven maken.
Hette Mollema staat sinds 2011 aan het roer van Workday Benelux.