Hoe werken we in 2025?

Hoe zullen we ons werkende leven vormgeven in 2025? Expert Anita Lettink van NGA Human Resources werpt alvast een blik op de toekomst.

Hoe ziet werk eruit in 2025? Nu we bijna aan het eind van dit decennium zijn gekomen, beginnen collega's in de HR- en payrollwereld zich af te vragen wat er gaat veranderen. In eerste instantie natuurlijk weinig; we gaan het nieuwe jaar in en in januari weer de jaaropgaven versturen en beoordelingsgesprekken voeren.

Tegelijk zie je dat het huidige decennium een enorme hoeveelheid nieuwe technologieen heeft geïntroduceerd die we nog slechts mondjesmaat in onze bedrijven gebruiken. Wat gaan we daarvan merken in de komende tien jaar? Vinden we eindelijk een manier om de productiviteit te verhogen? Want alle (technische) innovaties en nieuwe organisatievormen van de laatste tien jaar ten spijt, de arbeidsproductiviteit is eerder afgenomen dan toegenomen.

Auteur: Anita Lettink, SVP Strategy & Alliances bij NGA Human Resources

 

 

Naar aanleiding van deze productiviteitsparadox zijn we bij NGA Human Resources gestart met een strategisch programma gericht op het vinden van antwoorden in de richting van 2025. Hoe willen we dan werken? Een vraag die voorligt is: als technologie ons in staat stelt om te werken waar en wanneer we willen, wat houdt ons dan tegen? Worden we daar blijer en productiever van? En hoe zien onze bedrijven eruit als we daadwerkelijk alle nieuwe technologie van de afgelopen jaren inzetten: maakt dat je een aantrekkelijke werkgever?

Om antwoorden op deze vragen te vinden, is mijn team een wereldwijd project gestart om meer te begrijpen over wat er moet gebeuren om in 2025 de optimale manier van werken te creëren. Waarom 2025? Omdat het halverwege het eerste volledige decennium is waarin we cloud-, robotica- en kunstmatige intelligentie-technologieën als hulpmiddelen zullen gebruiken, in plaats van als innovaties. Het is ook ver genoeg weg dat we onze verbeelding moeten gebruiken als we nadenken hoe we ons werkende leven vorm willen geven.

Geen baan voor het leven

Nadenken over technologie is natuurlijk niet het vertrekpunt: we vragen mensen over de hele wereld allereerst hoe zij denken over werken en belonen, en wat hun wensen zijn voor 2025. Uit de reacties maken we op dat een bedrijf of een baan voor het leven voorbij is. Mensen zijn op zoek naar een aantal carrièrestappen die hun levensstijl ondersteunen, en naar werkgevers die daarbij passen.

Bedrijfswaarden staan ​​centraal en er wordt veel nadruk gelegd op sociaal verantwoord werkgeverschap en duurzaamheid. Een bedrijf dat het mogelijk maakt dat mensen van diverse pluimages daar werken en dat oog heeft voor de menselijke maat. Geen verrassende uitkomst.

De traditionele werkdag van negen tot vijf staat zwaar onder druk. De achturige werkdag werd in de vroege negentiende eeuw geïntroduceerd om na de industriële revolutie de slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken aan te pakken. Deze ‘standaard werkdag’ past tegenwoordig minder bij onze levensstijl. Als je een aantal zorgtaken hebt, is het fijn om je werkuren zelf te bepalen.

In Nederland werken mensen vaak in internationale teams, die op hele andere tijden aan het werk zijn – dan is het praktischer om wat eerder of later te beginnen, of je werkdag in een aantal stukken op te knippen en tussendoor wat anders te doen. Als je wordt afgerekend op het resultaat, zou aanwezigheid van negen tot vijf niet het criterium moeten zijn.

Microsoft Japan heeft afgelopen zomer als experiment de vierdaagse werkweek ingevoerd. En dat leverde een spectaculaire verhoging van de productiviteit op: bijna 40 procent gemeten in additionele sales. Tegelijkertijd deden ze ook nog iets anders: ze verkortten vergaderingen naar maximaal 30 minuten en verkozen Skype boven vliegen.

Je kunt je afvragen of het resultaat een gevolg is van minder werken, of omdat medewerkers hun tijd effectiever inzetten, meer bij de klant waren en minder intern. De verhoging in productiviteit is echter zo groot dat je serieus moet onderzoeken wat je kunt toepassen in je eigen bedrijf: misschien eens wat minder vergaderen en kijken wat dat oplevert?

Ons HR2025-onderzoek vraagt ook naar de werkpatronen die mensen willen overnemen. Met vroege vogels en nachtbrakers als twee uitersten, willen velen van ons gewoon de mogelijkheid hebben om een werkdag flexibel in te richten. We zien in de antwoorden dat een groeiend aantal respondenten, in alle leeftijdsgroepen, de verwachting heeft dat het combineren van privé en werk mogelijk is, en dat zelfs als voorwaarde stelt om bij een bedrijf te gaan werken.

Een ander onderwerp waar we nieuwsgierig naar zijn, is de verwachting ten aanzien van beloning: krijgen we in 2025 nog steeds een maandsalaris op een bankrekening gestort of laten we ons salaris dagelijks op een debit card storten en betalen we daar onze boodschappen mee? Het lijkt erop dat salaris voor velen niet langer genoeg is. De respondenten praten over een totaalpakket aan beloningen dat bestaat uit geld, vrije tijd, leerbudgetten of andere benefits, zoals verzekeringen et cetera.

Leren voor het digitale decennium

We weten al langer dat we in de toekomst op het werk andere vaardigheden nodig hebben. Opleiders – of het nu scholen, universiteiten of bedrijfsafdelingen voor leren en ontwikkeling zijn – moeten aan nieuwe curricula werken. Ze moeten cursussen aanbieden die mensen leren op nieuwe manieren samen te werken, en inzicht bieden hoe digitalisering bijdraagt aan betere werkvormen. Nieuwe vaardigheden omvatten diverse aspecten, inclusief technologie, psychologie en cultuur.

Bij NGA Human Resources werken we samen met universiteiten over de hele wereld om ervoor te zorgen dat we toegang hebben tot nieuwe vaardigheden, en kennis met elkaar delen. Met de Universiteit van Granada ontwikkelden we bijvoorbeeld onze master in digitalisering van Human Resources.

Deze masterstudenten kunnen bij ons de nieuwste academische inzichten in de praktijk testen – en zo is een waardevolle wisselwerking ontstaan, waarbij wij toegang hebben tot nieuw onderzoek. Aan de andere kant kan de universiteit theoretische concepten in de praktijk toetsen en verfijnen. Het is dus een echte win-win die ons beide voordeel biedt.

Het geeft ons ook toegang tot ‘nieuwe talenten’; de universiteit trekt studenten van over de hele wereld aan. Voor deze studenten biedt NGA de mogelijkheid om hun professionele carrière te starten in een bedrijf dat behulpzaam is bij de digitalisering van processen – HR, payroll en aanverwante zaken – in wereldwijde organisaties, waarbij ze in diverse landen ingezet kunnen worden. De universiteit krijgt toegang tot deskundige docenten met inzichten uit de praktijk en kan de academische studies beter laten aansluiten op de praktijk.

De nieuwe wereld van werk

De bevindingen van het wereldwijde onderzoeksproject van HR2025 presenteren we in het eerste kwartaal van 2020.

De vragenlijst hebben we met een breed publiek gedeeld. We stellen dezelfde vragen aan studenten die nu naar de universiteit gaan, tot aan mensen die met pensioen gaan. Elk continent is vertegenwoordigd en we willen heel graag weten of we wereldwijd een visie op de toekomst van werk delen, of dat iedereen er anders over denkt en we geen vastomlijnd idee hebben van hoe de toekomst van werken en belonen eruit zal zien.

U kunt de vragenlijst hier vinden. We bedanken u alvast voor het invullen!

Het HR2025-onderzoek publiceren we op 25onHR2025.com. De website gaat eind november live.