HR denkt dat verandering in de lucht hangt
Maar liefst 71 procent van de Nederlandse HR-professionals verwacht dat zijn of haar functie de komende tijd op de schop gaat. Dit percentage komt uit het onderzoek HR-Trends 2019-2020 van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software. Het vond plaats onder bijna 2000 HR-professionals.
De veranderingen die ze voorzien, hebben vooral betrekking op de uitvoering van taken (66 procent). Ook ziet bijna de helft (46 procent) een uitbreiding van het HR-takenpakket, terwijl dit vorig jaar nog door slechts 26 procent van de ondervraagden gezien werd als een ontwikkeling.
Digitalisering blijkt een belangrijke factor te zijn in de veranderingen die HR-professionals voorzien. Maar liefst 30 procent van de ondervraagden zegt dat de aanpassing van het takenpakket het gevolg is van digitalisering en/of robotisering.
Administratieve taken
De impact van digitalisering wordt vooral gezien bij HR-functies waar veel administratieve taken belegd zijn. HR-professionals denken zelfs dat digitalisering op de lange termijn tot gevolg heeft dat banen in de salarisadministratie en personeelszaken verdwijnen.
Zo verwacht 16 procent van de ondervraagden dat er in de komende drie jaar banen verdwijnen op de afdeling personeelszaken en 13 procent verwacht dat dit zal gebeuren op de salarisadministratie.
Positie op arbeidsmarkt
Op de korte termijn is er volgens HR-professionals geen wolkje aan de lucht. Geen van de respondenten zegt te verwachten dat de eigen baan op korte termijn verdwijnt en 42 procent stelt zelfs dat de positie op de arbeidsmarkt is verbeterd.
Mogelijk hangt dit samen met de groeiende problemen om HR-vacatures in te vullen. 17 procent van de HR-professionals zegt namelijk problemen te hebben om functies in te vullen, tegen 13 procent in 2018.
Aanhoudende spanningen
Waar HR-professionals zich wel zorgen over maken, zijn de aanhoudende spanningen op de arbeidsmarkt. Maar liefst 68 procent van de ondervraagden ziet op dit punt beren op de weg.
Verder vreest 41 procent dat een afname van de economische groei, bijvoorbeeld door handelsoorlogen, impact zal hebben op het werk.
Bron: Berenschot