HR-directeur Maarten van Beek over internationale HR

Maarten van Beek, Directeur HR ING Benelux: “Mensen worden gezonder door hybride werken”
Standaardisering is een belangrijke trend in internationale HR. CHRO spreekt over deze trend met onder anderen Maarten van Beek, HR-directeur ING Benelux.

Internationale HR kent van oudsher twee uitersten. Dat zegt Jaap Paauwe, hoogleraar Human Resource Studies aan Tilburg University. Paauwe: “Oorspronkelijk heb je aan de ene kant veelal Amerikaanse bedrijven die wereldwijd hun eigen manier van werken en systemen dicteren. We noemen dat etnocentrische bedrijven, waarvan IBM een klassiek voorbeeld is. Aan de andere kant heb je Europese bedrijven zoals Siemens, die lokaal wat meer geneigd zijn om zich aan te passen.”

Onder invloed van technologie komt daar nu verandering in. “Ongeacht waar een bedrijf vandaan komt, zie je een trend van standaardisering,” verklaart Paauwe. “Bedrijven willen verschillende landen namelijk op basis van dezelfde indicatoren kunnen aansturen. Daarbij passen ze hun HR-software steeds meer op een internationale schaal toe, zonder al te veel aanpassingen per land.”

Lees ook: HR in tijden van omgekeerde globalisering

Standaardisatie bij ING

“ING heeft de ambitie om een digitale platformorganisatie te worden,” zegt Maarten van Beek, HR-directeur ING Benelux. Hij ziet de financiële instelling veranderen in een platform dat, onder meer, financiële producten aanbiedt. Zo’n organisatie vraagt volgens hem om wereldwijde standaardisatie, ook vanuit HR.

Van Beek: “Heel veel producten en processen van HR kun je identiek maken over landsgrenzen heen. Bijvoorbeeld een digitale leeromgeving waarin het aanbod in elk land bijna hetzelfde is, afgezien van een klein deel dat verschilt vanwege lokale wet- en regelgeving. Dat doe je dan gestandaardiseerd, persoonlijk en de klok rond. Vergelijk het met Netflix, maar dan voor je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. Ook kun je arbeidsmarktcampagnes en recruitmentprocessen identiek maken.”

Ongelimiteerde vakantiedagen

ING kijkt ook steeds meer op wereldwijde schaal naar arbeidsvoorwaarden. De HR-directeur geeft enkele voorbeelden: “Wellbeing, een belangrijke arbeidsvoorwaarde, werken we onder meer uit in een pilot met ongelimiteerde vakantiedagen, zowel in Nederland als in België. Groene mobiliteit maken we concreet met lease- en ov-regelingen voor beide landen. Qua visie doen we hier hetzelfde, maar de uitwerking is anders vanwege de plaatselijke wet- en regelgeving.”

Europese Unie

Op het gebied van wet- en regelgeving is volgens Van Beek flinke verbetering mogelijk. “Als je kijkt naar de Europese Unie, dan is op het gebied van internationale arbeid nog maar weinig gebeurd. Want waar bedrijven internationaal zijn, stoppen zaken als arbeidsrecht, sociale zekerheid en pensioenen nog steeds aan de grens. Hetzelfde geldt voor belastingregelgeving.”

Volgens de HR-directeur komt dit doordat de wetgeving achterloopt. “Veel wetgeving op deze gebieden is bedacht in een tijd waarin de meeste mensen nog werkzaam waren in één land. Maar de wereld globaliseert en dit neemt door digitalisering alleen maar toe. Om Europa in zo’n omgeving aantrekkelijk te houden, en voorop te laten lopen, is daarom een grondige herziening nodig. Zo moeten we het arbeidsrecht, sociaal recht en pensioenrecht Europees maken.”

Lokale verschillen

Totdat dit gelijkgetrokken is, geldt voor Van Beek het devies: denk vanuit de gezamenlijkheid, maar heb respect voor de lokale verschillen. “Vanuit onze agile werkwijze doen we dat door te werken met employee journeys. Daarmee testen we de programma’s die we ontwikkelen, zoals nieuwe learning journeys, onboardingsprocessen of recruitmentcampagnes. Op deze manier weten we of ze werken voor onze doelgroepen. Uiteindelijk zit de diversiteit namelijk in je mensen.”

Het volledige artikel verschijnt in nummer 2 van CHRO. Dit nummer heeft als thema internationale HR. Meld u kosteloos aan om het magazine te ontvangen.