HR en IT werken minste samen

In Nederland en België heeft slechts 8 procent van de organisaties geen digitale transformatie in gang gezet. Staat anno nu? Uitvoering.

Digitale transformaties binnen bedrijven komen steeds meer op gang. Bedrijven in de Benelux zijn wat betreft digitalisering relatieve voorlopers in Europa. Waar de digitale transformaties binnen bedrijven vorig jaar in het teken stonden van het formuleren van doelstellingen, strategie en het aantrekken van het juiste talent, zijn organisaties nu duidelijk begonnen aan de uitvoering. 

Slechts 8 procent van de bedrijven in deze regio heeft nog niets in gang gezet, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IDC samen met leverancier van learningplatformen Cornerstone OnDemand. Een flinke verschuiving ten opzichte van vorig jaar, toen bedroeg dit percentage ‘slechts’ 67 procent. Voor het onderzoek werden 1900 respodenten met een HR-, IT-, of businessfunctie ondervraagd.

Steeds meer culturele weerstand 

Een bekende vijand van digitalisering is de bedrijfscultuur. En met de toename van digitaliseringstrajecten in bedrijven groeit de culturele weerstand van medewerkers dan ook gestaag; ook hier is de verschuiving van strategie naar uitvoering zichtbaar. Waar vorig jaar nog 36 procent van de bedrijven dit als grootste uitdaging zag, is dit nu 44 procent. 

Ook het gebrek aan financiële middelen en de legacy van oude IT-systemen zijn belangrijke vertragers. Voor Nederlandse bedrijven zit de uitdaging ‘m vooral in een gebrek aan beschikbare technologie. 

Probleem: HR en IT werken minst samen

Maar ook samenwerking tussen afdelingen en alignment zijn kritische factoren bij het coördineren van veranderingen. IDC-onderzoek toont aan dat de meest succesvolle digitale transformatietrajecten gekenmerkt worden door een brede bedrijfsstrategie met een hoge mate van afstemming tussen afdelingen. Alignment correleert namelijk met samenwerking, transparantie en het delen van kennis door en tussen medewerkers. Oftewel: deze organisaties rapporteren vaak hogere niveaus van productiviteit, klanten- en merkloyaliteit, en hogere omzet en winst. 

Maar hoe staat het met die samenwerking tussen HR, IT en de business in de Benelux? Nederland scoort Europees gezien relatief hoog in termen van Business-IT alignment en Business-HR alignment. Maar als het gaat om HR en IT? Dan weten ze elkaar maar matig te vinden – in tegenstelling tot het Europese gemiddelde.  

Nederlandse (en Benelux) organisaties stemmen business en IT daarmee dus goed op elkaar af. Maar de afstemming en samenwerking van HR en IT valt vies tegen. Een bekend probleem. De kruisbestuiving ontbreekt, en HR experimenteert maar weinig met IT-integraties om de eigen impact te meten of beter inzicht te krijgen in het personeelsbestand.