“HR-interventies nodig om grote transities te realiseren”
De bestaande beroepsbevolking moet beter benut worden door meer uren werken aantrekkelijker te maken voor mensen met kleine banen. Het moet daarnaast eenvoudiger worden om mensen van buiten de arbeidsmarkt een plek bij een werkgever te bieden.
Verder moet werk efficiënter en creatiever georganiseerd worden, bijvoorbeeld door intensiever gebruik te maken van technologie en mensen beter inzetbaar te maken.
Tenslotte heeft Nederland een gezonde leercultuur die nodig is om mensen te ontwikkelen richting arbeidsmarkt.
Deze wensenlijst presenteert werkgeversvereniging AWVN-directeur Raymond Puts in een open brief aan minister Karien van Gennip van SZW. Daarin stelt hij te vrezen dat grote maatschappelijke ambities van het kabinet spaak lopen op tekortkomingen van werkend Nederland.
Puts wijst naar kabinetsplannen met de stikstofreductie, het versnellen van de energie- en klimaattransitie, extra woningbouw en het veiligstellen van de zorg voor toekomstige generaties.
Tekorten worden alleen maar erger
Volgens de AWVN-directeur zijn er te weinig mensen om deze plannen te realiseren. De gemene deler is dat arbeidskracht nodig is, maar daaraan is nu juist een groot gebrek, zo schrijft Puts. Negen op de tien werkgevers worstelen met personeelstekort. 94 procent verwacht dat dit zo blijft of zelfs erger wordt, aldus een onderzoek van AWVN van afgelopen najaar.
“De arbeidsmarkt zal ook hierin een knooppunt zijn: transities worden concreet als mensen merken dat hun werk verdwijnt, ingrijpend verandert of schaars is. De beste manier om hiermee om te gaan is te zorgen dat werkenden zichzelf blijven ontwikkelen, zodat ze makkelijker binnen hun werk en over de arbeidsmarkt bewegen.”
De leercultuur die Nederland nodig heeft om de beroepsbevolking verder te ontwikkelen komt volgens Puts echter niet van de grond, ondanks vele pogingen daartoe. Fundamentele ingrepen nodig, meent de AWVN-directeur, die eraan toevoegt dat werkgevers daaraan willen bijdragen.
Puts wijst op een groot draagvlak onder ondernemers en grote bedrijven om de arbeidsmarktinfrastructuur, sociale zekerheid en pensioenen te hervormen. “De verschillen op de arbeidsmarkt zijn nu ongerechtvaardigd groot, waardoor een deel van de beroepsbevolking primaire zekerheden mist en een ander deel juist overbeschermd wordt. We zullen daarvoor de balans tussen vast en flex moeten herstellen door de regels voor flexwerk, zzp’ers en vast werk aan te passen.”
Vier hervormingsplannen van AWVN
- de instroom op de arbeidsmarkt vergroten en onbenut talent inschakelen. Dat kan onder meer door niet langer op zoek te gaan naar de kandidaat met het perfecte CV, maar door te selecteren op skills en talenten
- gemiddeld per werkende meer uren maken. Een sleutel hierin is een betere werk-privébalans. Werkgevers kunnen helpen door standaard voltijdcontracten aan te bieden en zaken als arbeidsduur en werk-privé actief met medewerkers te bespreken
- de uitstroom uit het werkproces verminderen. Nu is juist een tegengestelde beweging gaande. Met de versoepeling van het vervroegd uittreden – de RVU-vrijstellingsregeling – is het weer aantrekkelijk geworden om eerder met pensioen te gaan
- de productiviteit verhogen. Investeringen in nieuwe technologie zijn daarin belangrijk, maar dat veronderstelt anders opgeleide werknemers. Daarom moeten de grote hoeveelheden geld die beschikbaar zijn voor ontwikkeling en opleiding van medewerkers beter worden ingezet. Werkgevers moeten wel aan hun medewerkers tijd en perspectief bieden voor hun verdere ontwikkeling