HR-directeur Brand Energy: vast contract niet heilig in strijd om talent

“Hoe komen we aan meer mankracht?” zo formuleert Jalila Benkarim, HR-directeur West-Europa van Brand Energy, haar belangrijkste uitdaging.

Het gunstige economische tij vertaalt zich in steeds meer sectoren in een krappe arbeidsmarkt. Daar kunnen ze bij industrieel dienstverlener Brand Energy & Infrastructure Services, dat onder meer diensten aanbiedt in de steigerbouw, isolatie en asbestsanering, over meepraten. “Hoe komen we aan meer mankracht?” zo formuleert Jalila Benkarim, HR-directeur West-Europa, haar belangrijkste uitdaging. Een deel van de oplossing ligt volgens haar in het oog hebben voor nieuwe groepen in de samenleving, zoals Syriërs, maar daarvoor is dan wel de hulp van de politiek nodig. 

Een stevige flexibele schil

Als projectorganisatie heeft Brand Energy een stevige flexibele schil. Van de 2.500 Nederlandse medewerkers (wereldwijd 35.000) zijn 1.500 man op uitzendbasis. Een grote speler als ASML kiest momenteel voor een afbouw van de flexibele schil en probeert hoogopgeleid talent te binden met vaste contracten. Hoewel Brand Energy mondjesmaat meer vaste contracten aanbiedt gelooft Benkarim niet dat dit dé oplossing is. “Een vast contract biedt je geen vastigheid. Bovendien maakt het jonge mensen weinig uit of ze een vast contract hebben of niet.” De Brabantse denkt dat het bieden van afwisseling een efficiëntere strategie van talentbinding is. In een ‘ideale HR-wereld’ zouden bedrijven samenwerken en talenten onderling laten rouleren. Dit collegiaal in- en uitlenen maakt de Nederlandse economie als geheel sterker, stelt Benkarim. 

Lees ook: 6 cruciale basisbehoeften van talent

Als geslaagd voorbeeld wijst zij naar de succesvolle joint venture die Brand Energy jarenlang heeft met een collega-bedrijf. Ze werken inmiddels jarenlang samen op een project. Benkarim zou graag meer samenwerkingen zien, maar weet dat deze visie niet overal in de markt gedeeld wordt. Om genoeg talent aan te trekken mikt ze daarom ook op een intensievere samenwerking met uitzendbureau’s. “We proberen hen eerder bij de planning van projecten te betrekken, waardoor sneller duidelijk wordt of deze partijen de benodigde mankracht kunnen leveren.” 

Persoonlijke aandacht

Daarnaast heeft Benkarim zich tot doel gesteld om uitzendkrachten nauwer bij het bedrijf te betrekken. Persoonlijke aandacht kan in haar optiek het verschil maken. Uitzendkrachten moeten net als vaste medewerkers de ruimte hebben om ideeën in gesprekken met managers aan te dragen. Een lidmaatschap van de personeelsvereniging en een kerstpakket zouden ook voor flexibele krachten bereikbaar moeten zijn. Toch wil ze niet direct ASML achterna door veel flexwerkers een vast contract te bieden. Huiverigheid voor een stijging van het ziekteverzuim speelt hier een rol. Waar de fabrikant van chipmachines op zoek is naar hoogopgeleide specialisten is Brand vooral op zoek naar ‘handjes’, zoals steigerbouwers en isolatiespecialisten. Volgens de HR-directeur blijkt uit onderzoek dat onder uitvoerende functies het verzuim hoger ligt. Dit heeft vooral te maken met de fysieke en intensieve arbeid die verricht wordt. Een toename van het aantal vaste contracten zou goede verzuimbegeleiding lastiger kunnen maken.

Ongeacht de verhouding tussen de flexibele en vaste schil: in Nederland is er te weinig aanwas van jonge steigerbouwers en ander technisch uitvoerend personeel. Benkarim, die als dochter van een Marokkaanse eerste generatie-gastarbeider op driejarige leeftijd naar Nederland verhuisde, vindt dat voor een echte oplossing van het personeelstekort de blik moet worden verruimd naar groepen die nu over het hoofd worden gezien. “Denk aan Syriërs en de derde en vierde generatie buitenlanders.” Zij ziet een belangrijke rol voor de HR Community weggelegd om mensen met een andere culturele achtergrond een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt. Er is volgens Benkarim nog veel discriminatie op de arbeidsmarkt. “HR heeft een rol in het wegnemen van de vooroordelen binnen de eigen organisatie,” zegt de HR-directeur. 

Strenge regels belemmeren de groei

Benkarim noemt het zonde dat talentvolle vluchtelingen nu soms jarenlang in een asielzoekerscentrum hun procedure moeten afwachten. Brand Energy heeft gepoogd een European Labour Pool deel te nemen om zo Oost-Europeanen  aan te kunnen nemen. “Je stuit helaas op allerlei wetgeving, zowel op nationaal als Europees niveau.” De HR-gemeenschap moet samen met de politiek om tafel om de regels rondom het ELP tegen het licht te houden. “Alle handjes zijn hard nodig. De huidige strenge regels belemmeren de groei van de BV Nederland.”