HR-directeur ING Nederland: ‘Talent blijft niet als je het aan banden legt’

Maarten van Beek verbiedt headhunters niet meer om talent te benaderen. Dat past binnen de HR-visie van de HR-directeur van ING Nederland.

Waar veel bedrijven in de huidige markt krampachtig hun talent proberen te behouden, is het HR beleid bij ING er nu juist op gericht een vrije stroom van werknemers te stimuleren en ING-medewerkers eigenaar te maken van hun loopbaan. HR-directeur Maarten van Beek (ING Nederland) laat weten dat de contractuele ‘off limits’-afspraken worden versoepeld. De bank zet zo de deur open voor gecontracteerde headhunters om financieel talent bij de organisatie te benaderen, zonder dat hier consequenties aan worden verbonden. 

Eigen verantwoordelijkheid voor loopbaan

Van Beek: ’Daar waar headhunters die een contract hebben met ING voor searchopdrachten geen ING'ers konden benaderen, willen we dat loslaten. Dat doen we omdat deze afspraak belemmerend kan werken voor de carrière van onze medewerkers én niet past bij een moderne arbeidsrelatie. We vinden ook dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor hun loopbaankeuzes en willen hen niet belemmeren bij kansen die op hun pad kunnen komen. Het is onze ambitie om de arbeidsmarktwaarde van onze medewerkers tijdens het dienstverband bij ING te verhogen. Daarin blijven we onverminderd investeren.’

Volgens de HR-directeur past dit binnen het streven van ING naar modern werkgeverschap. ‘Talent houd je niet vast door sloten op de deur te hangen en headhunters te verbieden met ze in contact te komen. Integendeel, dat wekt irritatie. Dat we cruciale talenten zullen verliezen, beangstigt me niet. ING is een geweldig en innovatief bedrijf, daar willen talenten een bijdrage aan leveren. We streven bij iedere werknemer op welke positie ook naar vakmanschapsontwikkeling en excellentie. Dat moet ons aantrekkelijk maken voor het talent om te blijven, maar ook aantrekkelijk zijn voor extern talent om te komen. Die doorstroom is belangrijk.’

Strategische zet voor imagoverbetering

Dat de stap iets te maken heeft met de doorlopende reorganisaties waardoor een groter percentage werknemers via natuurlijk verloop verdwijnt, ontkent hij. De maatregel is volgens hem een strategische zet om het imago van ING als werkgever te verbeteren. Afgelopen zomer maakte de bank al een aantal nieuwe cao-afspraken bekend, waaronder het verlengen van het vaderschapsverlof naar een volle maand met de mogelijkheid dit met drie maanden onbetaald verlof te verlengen, en de mogelijkheid voor werknemers van 60 jaar en ouder om betaald maatschappelijk werk te doen en/of les te geven in het onderwijs.

Lees ook: 3 best practices in employee experience